İşitme engelli çocuğa sahip ebeveynlerin bakım yükü ve aile işlevi arasındaki ilişki
The relationship between care burden of parents with hearing impaired children and family function
- Tez No: 728117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SONAY TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aile İşlevleri, Bakım Yükü, Çocuk Hemşiresi, Işitme Engelli Çocuklar, Family Functions, Hearing Impaired Children, Maintenance Burden, Pediatric Nurse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma işitme engelli çocukların ebeveynlerinin bakım yükü ile aile işlevleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın verileri Mayıs-Haziran 2021 tarihleri arasında Konya ili Selçuklu ilçesinde bulunan iki özel rehabilitasyon merkezinde eğitim alan 92 çocuğun ebeveynlerinden toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak sosyo-demografik sorulardan oluşan bilgi formu, Aile Değerlendirme Ölçeği ve Bakım Yükü Ölçeği kullanılmıştır. Veriler uygun istatistik programı kullanılarak analizler yapılmıştır. Çalışmaya katılan ebeveynlerin %54,3'ünü (n=50) anneler oluşturmakta olup %73,9'u eşler arası akrabalık olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %63'ü çocuklarının erkek, %37'si kız olduğunu bildirmiştir. Ebeveynlerin Bakım Yükü Ölçeği Puan Ortalaması 37,57 ± 17,48, Aile değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalaması 14 ± 3,21 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya alınan katılımcılar için oluşturulan basit doğrusal regresyon modelinde; aile değerlendirme ölçeği toplam puanının bakım yükü ölçeği puanı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu bulunmuştur. Aile değerlendirme ölçeği puanında meydana gelecek olan bir birimlik değişim Bakım Yükü ölçeği puanı üzerinde pozitif yönlü 2,556 birimlik (β1) değişime neden olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between the care burden of parents of hearing-impaired children and their family functions. The data of the study were collected from the parents of 92 children who received education in two private rehabilitation centers in Konya-Selcuklu center between May-June 2021. Information form consisting of socio-demographic questions, Family Evaluation Scale and Care Burden Scale were used as data collection tools. The data were analyzed using the appropriate statistical program. Mothers comprised 54.3% (n=50) of the parents participating in the study, and 73.9% stated that there was consanguinity between spouses. 63% of the participants reported that their children were boys and 37% were girls. The Parents' Burden of Care Scale mean score was 37.57 ± 17.48, and the family assessment scale total score mean was 14 ± 3.21. In the simple linear regression model created for the participants included in the study; it was found that the total score of the family rating scale had a statistically significant effect on the burden of care scale score. It has been found that a one-unit change in the family rating scale score causes a positive 2,556-unit (β1) change on the Care Burden score.