Kedi ve köpeklerde ağız tümörlerinin tanı ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the diagnosis and treatment options of the oral tumors in cats and dogs
- Tez No: 728388
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: kedi, köpek, ağız, tümör, onkoloji, cat, dog, mouth, tumor, oncology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ağız tümörleri, gingivadan, bukkal mukozadan, labial mukozadan, dilden, tonsillalardan ve dental bileşenlerden köken almaktadırlar. Fasiyel asimetri, halitosis, hipersalivasyon, kanlı salya, epistaksis, çiğneme güçlüğü, diş kaybı, ekzoftalmus, ağız açıldığında ağrı, iştah kaybı, bazı durumlarda servikal lenfoadenopati ve letarji klinik bulgular arasındadır. Klinik evreleme prognostik açıdan önemlidir. Tüm oral lezyonların ayırıcı tanısında biyopsi önemli bir yere sahiptir. Radyolojik inceleme, özellikle kemiğe bitişik olan veya mandibula, maksilla ya da palatal kemikten köken alan tümörlerde; kemik invazyonunu, lizisini değerlendirmek için ve lokal hastalığın derecesini belirlemek için gereklidir. Çalışma materyalimizi 19 kedi ve 30 köpek oluşturdu. Kedi ırk dağılımı; 13 Melez, 4 İran, 1 Van kedisi, 1 Siyam ırkı, köpek ırk dağılımı; 9 Golden Retriever, 5 Melez, 3 Boxer, 2 Rotweiler, 2 Alman Çoban Köpeği, 2 Kangal, 2 Terrier, 1 Amerikan Stafforshire, 1 Yorkshire Terrier, 1 French Bulldog, 1 Husky, 1 Pomeranian ırkı olarak saptandı. Klinik muayene bulguları doğrultusunda ek hemogram-biyokimya kan muayenesi, radyografik muayene ve bilgisayarlı tomografi incelemeleri yapıldı. Bilgisayarlı tomografi incelemesi yapılan hastalarda tümörün çevre dokularla bağlantısı ayrıntılı olarak incelendi. Kedilerde yassı hücreli karsinom, köpeklerde ise periferal odontojenik fibroma sayıca fazla olarak görüldü. Tümörün genişliğine, lokalizasyonuna, hastanın genel durumuna ve yaşına göre, cerrahi olarak mandibulektomi, maksillektomi ve kitle eksizyonu olanakları değerlendirildi. Cerrahi tedaviye uygun olmayan olgularda, hastaya göre, kemoterapi, radyoterapi veya destek tedavi uygulandı. Radyoterapi, maliyetinin yüksek ve veteriner tıpta erişilebilirliğinin güç olması sebebiyle oldukça az sayıda uygulanabildi.
Özet (Çeviri)
Oral tumors are tumors originating from the gingiva, buccal mucosa, labial mucosa, tongue, tonsils and dental components. Facial asymmetry, halitosis, hypersalivation, bloody saliva, epistaxis, chewing difficulties, tooth loss, exophthalmos, pain when mouth is opened, loss of appetite, in some cases cervical lymphoadenopathy, lethargy are among the clinical findings. Clinical staging is important in terms of prognosis. Biopsy has an important place in the differential diagnosis of all oral lesions. Radiological examination is essential to evaluate bone invasion, lysis, and to determine the extent of local disease, particularly in tumors adjacent to bone or originating from the mandible, maxilla, or palatal bone. Our study material consists of 19 cats and 30 dogs. Cat breed distribution; 13 Mixed breed, 4 Persian, 1 Van Cat, 1 Siamese breed, dog breed distribution; 9 Golden Retrievers, 5 Mixed breed, 3 Boxers, 2 Rotweilers, 2 German Shepherds, 2 Kangals, 2 Terriers, 1 American Stafforshire, 1 Yorkshire Terrier, 1 French Bulldog, 1 Husky, 1 Pomeranian. Additional hemogram-biochemistry blood examination, radiographic examination and computed tomography examination were performed in line with the clinical examination findings. The connection of the tumor with the surrounding tissues was examined in detail in patients who underwent computed tomography. It was observed that the number of squamous cell carsinoma in cats and the number of peripheral odontogenic fibroma in dogs were higher. Mandibulectomy, maxillectomy and mass excision possibilities were evaluated according to the extent, localization of the tumor, general condition and age of the patient. In patients who were not suitable for surgical treatment, chemotherapy, radiotherapy or supportive treatment was applied according to the patient. Radiotherapy was applied in very few numbers due to its high cost and difficult accessibility in veterinary medicine.