Sosyal medya pazarlamasının turizm pazarlamasındaki rolü: İstanbul'da faaliyet gösteren Arap turizm şirketlerinin sosyal medyayı (Facebook) nasıl kullandıklarına dair araştırma
The role of social media marketing in tourism marketing: A research on how Arab tourism companies operating in Istanbul use social media (Facebook)
- Tez No: 728389
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlaması, Facebook, Turizm Pazarlaması, Social Media Marketing, Facebook, Tourism Marketing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışma, İstanbul'daki Arap turizm şirketlerinin turizm pazarlamasında Facebook'tan ne düzeyde faydalandıklarını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nicel betimsel yaklaşım kullanılmış ve çalışma evrenini İstanbul'da yerleşik Arap turizm şirketlerinden oluşturmuştur. Anket veri toplama aracı olarak kullanılmış ve 61 kullanılabilir ankete ulaşılmıştır. Veriler SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada turizm pazarlamasında Facebook'tan çok faydalanan ve az faydalanan Arap turizm şirketlerinin, sosyal medya pazarlaması için özel bir bölümleri olma, hedef kitleleri ve uzmanlaşmış bir pazarlama şirketi ile çalışmaları arasında anlamlı ilişkilerin olmadığı belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca Arap turizm şirketlerinin çalışan sayısı ve şirketin faaliyet yılına bağlı olarak Facebook'un turizm pazarlaması üzerindeki olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Çalışma, işyerinde modern elektronik araçların kullanımının artırılması gerekliliğini ve müşterilerle elektronik araçlar aracılığıyla şirketler arasında bağlantı kurulması gerekliliğini ve bunun da rekabet avantajını artırmasını önermiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to examine the relationship between marketing activities via Facebook and its role in tourism marketing for Arab tourism companies in Istanbul. And the statement that these companies deal with Facebook as a marketing tool. The quantitative descriptive approach was used, and the study population consisted of Arab tourism companies located in Istanbul. The questionnaire was used as the study tool and 70 questionnaires were distributed to the sample members. The data were analyzed using the SPSS statistical program. The results of the study showed that there is a relationship between Facebook and its impact as a tool for tourism marketing, in addition to a positive impact of Facebook on tourism marketing depending on the number of employees and the number of employees and company years. The study recommended the necessity of enhancing the use of modern electronic tools at work, and the necessity of linking customers with companies through electronic tools, which in turn enhances the competitive advantage.