Kolorektal adenom ve kanserli olgularda metaboliksendrom ve insulin direnci varlığının araştırılması
Investigation of metabolic syndrome and insulin resistancein patients with colorectal adenoma and cancer,
- Tez No: 728518
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ÜSTÜNDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve amaç: Metabolik sendrom (MetS) ve ilgili bileşenlerinin, hiperinsülinemi, insülin direnci ve oksidatif stres nedeniyle kronik düşük dereceli inflamasyona neden olan kolorektal neoplazmalar geliştirme riski olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı kolorektal neoplazmalar (kolon adenokarsinom ve kolon adenomu), metabolik sendrom bileşenleri ve inflamatuar belirteçler arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Ocak 2017-2019 tarihleri arasında kolon adenom ve kolorektal adenokarsinom (KRK) tanısı alan 151 hastanın verileri retrospektif olarak gözden geçirilerek kayıt altına alındı. Demografik özellikler, vücut kitle indeksi, bel çevresi, kan basıncı ölçümleri, serum lipid profili, açlık kan şekeri, açlık insülin, HbA1c düzeyi, tam kan sayımı (CBC) ve rutin kan testleri, nötrofil lenfosit oranı (NLO), c-reaktif protein(CRP), albümin, 25-OH-vitamin D düzeyleri kaydedildi. HOMA-IR skorları hesaplandı ve antropometrik ölçümler yapıldı. MetS'li çalışma verileri ve kolonoskopik bulgular, patoloji sonuçları ve TNM evreleri kaydedildi. Steatoz derecesi ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) tanısı, karaciğer hastalığının diğer nedenleri hariç tutulduktan sonra ultrasonografi ve karaciğer biyopsisi ile belirlendi. Bulgular: Çalışma kohortu, adenomlu 71 hasta ve kolorektal karsinomlu 80 hastadan oluşuyordu. Diyabet mellitus (DM), hipertansiyon, hipertrigliseridemi, obezite, MetS ve şiddetli karaciğer steatozu olan hasta sayısı KRK grubunda adenom grubuna göre anlamlı olarak daha fazlaydı. Ayrıca CRP, CRP /albümin oranı ve NLO KRK grubunda adenom grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. Tek değişkenli analizde; DM, hipertansiyon, hipertrigliseridemi, MetS, şiddetli karaciğer steatozu gibi bu faktörlerden birine sahip olan hastaların, bu risk faktörlerine sahip olmayan hastalara göre daha az sağkalıma sahip oldukları bulunmuştur. Çok değişkenli analizde ileri TNM evresi, şiddetli hepatosteatoz, hipertansiyon ve hipertrigliseridemi'nin KRK'lı hastaların sağkalımında bağımsız risk faktörleri olduğu saptandı. Sonuç: Özetle; DM ve hipertansiyon frekansları, hipertrigliseridemi ve şiddetli karaciğer steatozu KRK grubunda adenom grubuna göre anlamlı olarak daha fazla saptandı. CRP, CRP / albümin oranı ve NLO gibi inflamatuar belirteçler de KRK grubunda önemli ölçüde yükselmiştir. MetS ayrıca çalışma kohortumuzdaki KRK grubunda önemli ölçüde daha fazla tespit edildi. Ayrıca KRK'lı hastalarda daha kısa sağkalım için bağımsız risk faktörleri olarak TNM evresi, şiddetli steatoz, hipertansiyon ve hipertrigliseridemi olduğunu bulduk. Bu nedenle MetS, gelecekte randomize kontrollü çalışmalarla araştırılması gereken adenomdan KRK'ya geçiş için potansiyel bir risk olabilir
Özet (Çeviri)
Objective: Metabolic syndrome (MetS) and its related components are thought to be risk of developing colorectal neoplasmsdue to hyperinsulinemia, insulin resistance and oxidative stress resulting in a chronic low-grade inflammation. The aim of this study is to explain the association between between colorectal neoplasms (colon adenocarcinoma and colon adenoma), metabolic syndrome components and inflammatory markers. Materials and Methods: Data of 151 patients diagnosed with colon adenoma and colorectal adenocarcinoma (CRC) in our clinic between January 2017-2019 were retrospectively reviewed and recorded.Demographic characteristics, body mass index, waist circumference, blood pressure measurements, serum lipid profile, fasting blood glucose, fasting insulin, HbA1c level, completebloodcount (CBC) and routine blood tests, neutrophil lymphocyte ratio (NLR), c-reactive protein (CRP), albumin, 25-OHvitamine D levels were recorded. The HOMA-IR scores were calculated and the anthropometric measurements were taken. Study subjects with MetS were recorded and the colonoscopic findings, pathology results and TNM stages were noted. The degree of steatosis and the diagnosis of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) were identified by ultrasonographyand/orliver biopsy after excluding other causes of liver disease. Findings: The study cohort consisted of71 patients with adenoma and 80 patients with CRC. The number of patients with diabetes mellitus (DM), hypertension, hypertriglyceridemia, obesity, MetS and severe liver steatosis were significantly more in the CRC group compared to the adenoma group. Additionally, CRP, CRP to albumin ratio and NLR were significantly higher in the CRC group than in the adenoma group. In univariate analysis; the patients having one of these factors such as DM, hypertension, hypertriglyceridemia, MetS, severe liver steatosis, werefound to have lesser survival than those patients who did not have these risk factors. In multivariate analysis, advanced TNM stage ,severe hepatosteatosis, hypertension and hypertriglyceridemia were found to be independent risk factors for survival of the patients with CRC. Results: In summary; the frequencies of DM and hypertension, hypertriglyceridemia and severe liver steatosis were detected significantly more in the CRC group than in the adenoma group.The inflammatory markers such as CRP, CRP to albumin ratio and NLRwere significantly elevated in the CRC group as well.MetS was also diagnosed substantially more in CRC group in our study cohort. We also found that advanced TNM stage, severe steatosis, hypertension and hypertriglyceridemia as to be independent risk factors for shorter survival in those patients with CRC. Thus, MetS can be a potential culprit for the transition from adenoma to CRC which should be investigated in the future by randomized controlled studies.
Benzer Tezler
- Kolorektal kanser ve kolorektal prekanseröz adenom olgularında c-erbB-2 ve c-erbB-3 reseptör ekspresyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of c-erbB-2 and c-erbB-3 receptor expression in colorectal cancer and colorectal precanceroz adenoma cases
FATMA AYERDEN EBİNÇ
- Farklı evre kolorektal tümörlerde bazı genlerin ifadelenme düzeylerinin araştırılması
Investigation of the expression levels of some genes in different stage colorectal tumors
ZAFER SÖYLEMEZ
Doktora
Türkçe
2020
Genel CerrahiAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri ÜniversitesiTıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA SOLAK
- Kolorektal karsinogenezde fosfatidil inositol 3-Kinaz p110 alfa katalitik ve p85 regülatör subünitleri ile glut1 ilişkileri.
Phosphatidylinositol 3-kinase catalytic subunit p110 alfa, p85 regulator subunit and glut1 relations in colorectal carcinogenesis.
HAVVA GÖKÇE
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2010
PatolojiZonguldak Karaelmas ÜniversitesiTıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BANU DOĞAN GÜN
- Serviks kanserli hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of patients with cervical cancer
FATMA TEKE
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2010
OnkolojiSağlık BakanlığıRadyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
UZMAN ADNAN YÖNEY
- Kolon tümörlerinde adenom-karsinom sekasında rol oynayan E-kaderini, β-katenin, C-MYC ve siklin D1 dağılımları
Başlık çevirisi yok
HATİCE AKMAN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2004
PatolojiPamukkale ÜniversitesiPatoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. NEŞE ÇALLI DEMİRKAN