Didymin flavonoidinin insan glioblastoma hücre hattı üzerindeki sitotoksik etkisinin ve bu hücrelerden salınan substance P ve interlökin-6 miktarları üzerine etkilerinin in vitro araştırılması
- Tez No: 728713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: didymin, glioblastoma, sitotoksisite, substance p, interlökin-6, didymin, glioblastoma, cytotoxicity, substance p, interleukin-6
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: U-87 MG İnsan Glioblastoma hücre hattında narenciye meyvelerinde yaygın olarak bulunan didymin flavonoidininin sitotoksik etkilerini ve hücrelerden salınan Substance P (SP) ve İnterlökin 6 (IL-6) miktarları üzerine etkilerini incelemektir. Yöntem: Didymin flavonoidinin glioblastoma hücrelerinde sitotoksik etkileri 24, 48 ve 72.saatlik inkübasyon süreleri sonunda WST-1 Cell Proliferation Kit ile belirlenmiştir. Hücrelerden salınan Substance P (SP) ve İnterlökin 6 (IL-6) miktarları üzerine etkileri Elisa kitler kullanarak incelenmiştir. Bulgular: Didymin flavonoidinin 100 – 1,56 μM/ml aralığında denenen dozları 24. ve 48. saatlik inkübasyon süreleri sonunda hücreler üzerinde sitotoksik etki göstermemiştir. Ancak 72. saatlik inkübasyon süresi sonunda kontrol grubuna kıyasla 100 μM/ml dozda sitotoksik etki görülmüştür. Didymin, SP ve IL-6 miktarlarında önemli artışa sebep olmuştur. SP miktarı, 100 μM/ml ve 50 μM/ml dozda 24 ve 48 saatlik inkübasyon süreleri sonunda artmış ve 72. saatin sonunda ise anlamlı olarak azalmıştır. IL-6 miktarı, 24. saatin sonunda 100 μM/ml dozunda anlamlı olarak artmıştır. 48. saatte her dozda anlamlı artışa neden olmuş, 72. saatte ise yalnızca 50 μM/ml dozda anlamlı artış gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmada elde edilen veriler didymin'in glioblastoma hücrelerindeki sitotoksik etkisinden bahsedebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Didyminin yalnızca tek bir dozda sitotoksik etki göstermesi ve etkinin görüldüğü dozun içerdiği çözücü konsantrasyonun da tek başına sitotoksik etki göstermesi bu düşünceyi desteklemektedir. Didymin tez kapsamında araştırdığımız inflamasyon belirteci IL-6 miktarını zamana ve doza bağımlı arttırmış, ağrı belirteci SP miktarını ise 72.saatin sonunda azaltmıştır. Didyminin U-87 MG hücrelerinden salınan SP ve IL- 6 üzerine etkilerinin araştırıldığı bu tez çalışması bu konuda yapılan ilk çalışmadır. İnflamasyonu ve ağrıyı tetikleyici etkisinden net olarak bahsedebilmek için daha fazla in vitro ve in vivo çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the cytotoxic effects of didymin flavonoid, which is commonly found in citrus fruits on the U-87 MG Human Glioblastoma cell line, and its effects on levels of Substance P and Interleukin 6 (IL-6) released from the cells. Method: The cytotoxic effects of didymin flavonoid on glioblastoma cells were determined with WST-1 Cell Proliferation Kit at the end of 24, 48 and 72 hours incubation periods. The effects on the amount of Substance P and Interleukin 6 (IL-6) released from cells were investigated using Elisa kits. Results: Doses of didymin in the range of 100 – 1,56 μM/ml did not show cytotoxic effects on cells at the end of the 24th and 48th hour incubation periods. However, at the end of the 72 hour incubation period, a cytotoxic effect was observed at a dose of 100 μM/ml compared to the control group. Didymin caused a significant increase in the levels of Substance P and IL-6. The level of SP increased at 100 µM/ml and 50 µM/ml doses at the end of the 24 and 48 hours incubation periods and decreased significantly at the end of the 72nd hour. The level of IL-6 increased significantly at 100 μM/ml at the end of the 24th hour. It caused a significant increase in each dose at the 48th hour, while a significant increase was observed only at the 50 μM/ml dose at the 72nd hour. Conclusion: The data obtained in the study show that more studies are needed to talk about the cytotoxic effect of didymin on glioblastoma cells. The cytotoxic effect of didymin in only a single dose and the fact that the solvent concentration contained in the dose in which the effect was seen also showed a cytotoxic effect alone supports this idea. Didymin increased the level of inflammation marker IL-6, which we investigated within the scope of the thesis, in a time and dose-dependent manner, and decreased the amount of pain marker SP at the end of the 72nd hour. This thesis study, which investigated the effects of didymin on SP and IL-6 released from U-87 MG cells, is the first study on this subject. More in vitro and in vivo studies are needed to clearly talk about its inflammation and pain-inducing effect.