Konya bölge yazma eserler kütüphanesinde yer alan by00008140 numaralı yazma üzerine bir inceleme (İnceleme-transkripsiyon-tıpkıbasım)
An investigation on the manuscript numbered by00008140 in the Konya regional manuscripts library (İnvestigation-transcription-facsimile)
- Tez No: 729161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ AYVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mevlit, yazma eser, tasavvufî hikâye, Mawlid, sufistic story, manuscript
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Yazma eserler; değerleri, kültürel unsurları gün yüzüne çıkaran, geçmişi geleceğe taşıyan, geçmişi yeniden sorgulamamızı, düşünmemizi sağlayan, alana dair birikimlerimizi arttıran ve meraklandıran, bilim-sanat gibi unsurların gelişmesine katkı sağlayan, raflardan araştırıcısına kavuşmayı bekleyen değerler hazinesidir. Yazma eserler, yazıldığı dönemin sosyo-kültürel, siyasî ve tarihî alanlarında bilgiler vermesi açısından tarihe kaynaklık eden önemli miraslardır. Türk Halk Edebiyatı unsurlarını zengin bir şekilde bünyesinde barındıran cönkler de yazma eserler içinde incelenmesi gereken en önemli kaynaklarımızdan ve değerlerimizden biridir.“Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinde Yer Alan BY00008140 Numaralı Yazma Üzerine Bir İnceleme (İnceleme-Transkripsiyon-Tıpkıbasım)”isimli çalışmamızda, harekeli nesihle kaleme alınan mevlit ve tasavvufî hikâyeler incelenmiştir. 76 varaktan oluşan yazmanın istinsah yeri, istinsah tarihi, müellifi ve müstensihi bilinmemektedir. Eser toplam 14 risaleden oluşmaktadır. Bu 14 risaleden biri mevlit, ikisi koşma nazım şekliyle ve sekizli hece ölçüsüyle kaleme alınan şiir, biri mensur tarzda yazılmış didaktik bir hikâye diğerleri de mesnevi nazım şekliyle kaleme alınan manzum tasavvufî hikayeler özelliği göstermektedir. Bu hikâyeler dini tasavvufi halk hikâyeciliği açısından önemli bir yer tutmaktadır. Metin merkezli olan bu çalışmamızda hikâyeler mitolojik, folklorik, dini ve halk edebiyatı unsurları bakımından kaynaklardan yararlanmak suretiyle incelenmiştir. Eserin tarihi belli olmamakla birlikte dil ve imla özellikleri açısından Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. İncelenen unsurların daha çok eğitici ve öğretici bir şekilde kullanıldıkları tespit edilmiş olup derli toplu halde sunulmuştur. Çalışmamız; metnin okunması, metindeki mitoloji, folklorik ve halk edebiyatı unsurlarının tahlili, sözlük ve tıpkıbasımdan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Manuscripts are treasures unearthing our values and cultural elements, carrying the past into the future, enabling us to requestion and reconsider the past, increasing our knowledge and arousing our curiosity in the field, contributing to the development of elements such as science and art, and awaiting to rejoin their researcher by leaving the shelves. Manuscripts are significant heritages resourcing history in terms of providing information in the socio-cultural, political, and historical fields of the period in which they were written. Embodying the elements of Turkish Folk Literature to a great extent, Cönks are one of our most important resources and values that should be analyzed among the manuscripts. In our study titled“An Analysis on the Manuscript Numbered BY00008140 in the Konya Regional Library of Manuscripts (Analysis-Transcription-Facsimile)”, mawlid (religious verses) and Sufistic stories written in a naskh (abrogation) style using harakats (vowel marks) were analyzed. The place of copy, the date of copy, the author, and the copier of the manuscript consisting of 76 leaves are unknown. The work consists of a total of 14 risalahs (booklets). One of these 14 risalahs is a mawlid, two is a poem written in the form of a qoshma (verses with musical compositions) in octosyllabic verses, one is a didactic story written in the prosaic style, and the others have the features of poetic Sufistic stories written in the form of a masnavi. These stories take an important place in terms of religious Sufistic folk narrative. In our text-centered study, stories were analyzed in terms of mythological, folkloric, religious, and folk literature elements through making use of the sources. Although the date of the work is unknown, it is estimated that it belongs to the Old Anatolian Turkish period in terms of language and spelling features. It was determined that the analyzed elements were used in a more educational and instructive way and they were presented collectively. Our study consists of text-reading, analysis of the elements of mythology, folklore, and folk literature in the text, dictionary, and facsimile.