Elastan iplik üretimi için poliüretan polimer sentezi ve iplik haline getirilmesi
Synthesis of polyurethane polymer for elasthane yarn production and yarning
- Tez No: 729324
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polyurethane, elastomer yarn, flexible yarn, elastik yarn
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada giysilerde konforun olmazsa olmazı esnek iplik üretimi araştırılmıştır. Esnek ipliklerin günümüze kadar üretimi maalesef yerli olarak gerçekleştirilememiştir. İthalatla ya da yabancı şirketlerin ülkemizde üretimi şeklinde ihtiyaç giderilmeye çalışılmaktadır. Tekstil alanında son derece aktif olan ülkemizde katma değeri düşüren bu durum dikkatimizi çekmiştir. Bu anlamda poliüretan esaslı esnek ipliklerin prototip anlamda yapılabilirliği konusunda çalışma yapılmıştır. Poliüretan polimerinin elde edilmesi için izosiyanatlar, polioller ve zincir uzatıcılar arasında farklı kombinazyonların polimerizasyonu kullanılmıştır. Oluşturulan poliüretan maddesinin piyasada kullanılan elastan hammaddesiyle karşılaştırmaları yapılmıştır. Elde edilen prepolimer çözücülerle belli bir viskozite kazandırılarak, düzeler yardımı ile iplik formu verilecektir. Anahtar kelimeler : Polyurethane, elastomer iplik, esnek iplik, elastik iplik
Özet (Çeviri)
In this study, flexible yarn production, which is indispensable for comfort in clothing, was investigated. Unfortunately, the production of flexible yarns has not been realized locally until today. It is tried to meet the need in the form of imports or the production of foreign companies in our country. This situation, which reduces the added value in our country, which is extremely active in the field of textile, has drawn our attention. In this sense, a study has been carried out on the feasibility of polyurethane-based flexible yarns in a prototype sense. The polymerization of different combinations between isocyanates, polyols and chain extenders was used to obtain the polyurethane polymer. Comparisons of the produced polyurethane material with the elastane raw material used in the market were made. By gaining a certain viskozity with the prepolymer solvents obtained, yarn form will be given with the help of nozzles.