Hastanede yatan hasta refakatçilerinin hemşirelik bakımına katılma durumunun belirlenmesi
Determining the participation status of hospitalized patient companions in nursing care
  1. Tez No: 729450
  2. Yazar: SÜLEYMAN YAPICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MANAR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Refakatçi, hemşire, hasta bakımı, hemşirelik bakımı
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Türkiye'de refakatçi kavramı hastanelerin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bakımın odağında yer alan bir meslek grubu olan hemşirelik mesleği, çeşitli sebeplerle hemşirelik bakımı yükünü refakatçilerle paylaşmaktadırlar. Bu da hemşirelik bakımı veya hasta bakımı denildiğinde hemşirelerle birlikte refakatçileri de akla getirmektedir. Araştırmaya bir dahili ve bir cerrahi klinikte yatan toplam 300 hastanın refakatçisi dahil edilmiştir. Araştırmada araştırmacı tarafından hazırlanan veri toplama formu ve yine araştırmacı tarafından hazırlanan, Ortopedi/Nöroloji Hastası Günlük Bakım İhtiyacı Belirleme Formu kullanılmıştır. Araştırmada söz konusu kliniklere yatan hastalar, yattıkları günden taburcu oldukları güne kadar ziyaret edilmiş ve bakım gereksinimleri belirlenmiştir. Refakatçiler ile yapılan görüşmelerde bu gereksinimlerin karşılanıp karşılanmadığı ve karşılanan gereksinimlerin kimin tarafından karşılandığı sorgulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS kullanılarak sayı, yüzde, oran ve standart sapma değerleri elde edilmiştir. Elde edilen verilen sonucunda refakatçilerin hasta bakımında yüksek oranda yüklerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada hastanede yatan hastaların bakımında en büyük yükün hastaların refakatçilerine ait olduğu, hasta bakımı konusunda birkaç teknik konu dışında hemşirelerin hasta bakımına dahil olmadıkları belirlenmiştir. Refakatçilerle yapılan görüşmelerden sonra malzeme eksikliğinin olması, bazı bakım gereksinimlerinin refakatçiler tarafından gerekli görülmemesi, söz konusu bakım gereksinimi hakkında bilgisiz olmaları da gerçekleştirilmeyen veya gerçekleştirilemeyen bakım nedenleri olarak düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of companion has become an integral part of hospitals in Turkey. Nursing profession, which is a professional group at the center of care, shares the burden of nursing care with their companions for various reasons. This brings to mind the companions along with the nurses when nursing care or patient care is mentioned. A total of 300 patients who were hospitalized in one internal and one surgical clinic were included in the study. In the study, the data collection form prepared by the researcher and the Orthopedics/Neurology Patient Daily Care Needs Form prepared by the researcher were used. In the study, patients hospitalized in these clinics were visited from the day they were hospitalized until the day they were discharged and their care needs were determined. In the interviews with the companions, it was questioned whether these needs were met and by whom. Number, percentage, ratio and standard deviation values ​​were obtained by using SPSS. As a result of the data obtained, it was concluded that the companions have a high burden in patient care. In the study, it was determined that the biggest burden in the care of hospitalized patients belonged to the patients' companions, and nurses were not involved in patient care, except for a few technical issues in patient care. After the interviews with the companions, the lack of materials, the fact that some care needs were not deemed necessary by the companions, and their ignorance about the care requirement in question were also considered as the reasons for the care that was not performed or could not be performed. Key words; Companion, nurse, patient care, nursing care