Otojenik ve allojenik trombositten zengin fibrinin yara iyileşmesine etkisinin hayvan modeli üzerinde karşılaştırılması
Comparison of the effect of autogenic and allogenic platelet rich fibrin on wound healing on an animal model
  1. Tez No: 729480
  2. Yazar: GÜLTEKİN ONAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EFE CAN SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin fibrin, allojenik, alveoler yara iyileşmesi, Platelet Rich Fibrin, allogeneic, alveoler bone healing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı donörlerden elde edilen trombositten zengin fibrinin (TZF) diş çekim soketi iyileşmesine olan etkisini ve klinik şartlarda uygun TZF seçimini histopatolojik karşılaştırma ile değerlendirmektir. Çalışmamızda bir kontrol grubu, otojenik TZF ve allojenik TZF olmak üzere iki deney grubu oluşturuldu. Her bir deney grubunda 8 adet olmak üzere toplamda 24 adet wistar cinsi dişi rat kullanıldı. Tüm gruplardaki ratların üst keser dişlerinden biri çekildi. Kontrol grubundaki çekim soketleri boş bırakıldı. Otojen TZF grubunda ratların kendi kanlarından elde edilen TZF soket içerisine yerleştirildi. Allojen TZF grubunda ise farklı rat kanından elde edilen TZF soket içerisine yerleştirildi. Histopatolojik inceleme için Hematoksilen-Eozin (HE) ve Safranin ile boyanan kesitler ışık mikroskobunda histolojik olarak değerlendirildi. Kontrol, otojen TZF ve allojen TZF gruplarında; osteoblastik aktivite, osteosit oluşumu, osteoklastik aktivite, inflamasyon, damar dilatasyonu ve konjesyonu histopatolojik olarak değerlendirildi. İstatiksel analiz için Kruskal Wallis testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Osteoklastik aktivite karşılaştırıldığında, otojen TZF ve allojen TZF grupları değerlerinin ortancası daha düşük olmasına rağmen gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). İnflamasyon ve damar konjesyonu karşılaştırıldığında ise tüm gruplar benzer ortanca değerler göstermiş ve istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Bu sonuçlar göz önüne alındığında, allojen TZF'nin otojen TZF'ye benzer etkileri olabileceği düşünülmektedir. Ancak allojenik TZF uygulamasının, daha ileri histopatolojik ve immunohistokimyasal incelemelerle inflamasyonun hücresel düzeyde değerlendirildiği daha çok çalışmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of platelet-rich fibrin (PRF) obtained from different donors on tooth extraction socket healing and to evaluate the appropriate PRF selection in clinical conditions by histopathological comparison. In our study, a control group and two experimental groups, autogenic PRF and allogeneic PRF, were formed. A total of 24 Wistar female rats, 8 in each experimental group, were used. One of the upper incisors of the rats in all groups was extracted. Sockets in the control group were left empty. The PRF obtained from the rats' own blood in the autogenous group was placed into the socket. In the allogeneic group, PRF obtained from different rat blood was placed into the socket. For histopathological examination, sections stained with Hematoxylin-Eosin (HE) and Safranin were evaluated histologically by binocular light microscope. In control, autogenous and allogeneic groups; osteoblastic activity, osteocyte formation, osteoclastic activity, inflammation, vessel dilatation and congestion were evaluated histopathologically. Kruskal Wallis test was used for statistical analysis. Statistical significance level was accepted as p0.05). When osteoclastic activity was compared, although the median values of the autogenous and allogeneic groups were lower, no statistically significant difference was found between the groups (p>0.05). When inflammation and vascular congestion were compared, all groups showed similar median values and no statistically significant difference was found (p>0.05). Considering these results, it is thought that allogeneic PRF may have similar effects to autogenous PRF. However, we believe that more studies should be conducted in which allogeneic PRF application and inflammation are evaluated at the cellular level with further histopathological and immunohistochemical examinations.