Deneysel kafa travması oluşturulan sıçanlarda nöronal hasarı belirlemede myelin basic protein etkinliğinin araştırılması
The efficiency of myelin basic protein (MBPS) in determining neuronal damage in rats with experimental head trauma
  1. Tez No: 729547
  2. Yazar: HAKAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kafa Travması, Acil Servis, Myelin Basic Protein, Bilgisayarlı Tomografi, Head Injury, Emergency Room, Myelin Basic Protein, Computerised Tomography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Travma, öngörülemeyen insan hayatının ilk anından itibaren ölene kadar maruz kalabileceği ve tanı tedavisinde hızlı olunması gereken bir halk sağlığı problemidir. Kafa travmaları tüm travmaların yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Mortalite ve morbiditesi yüksek olduğu için tanı ve tedavisini hızlı planlamak, acil servis yönetimini uygun yapmak önemlidir. Tanı koyma aracı olarak uzun yıllar kullanılan beyin bilgisayarlı tomografinin (BT) olası yan etkilerinden dolayı günümüzde yerini alternatif tanı yöntemlerine bırakma ihtiyacı oluşmuştur. Henüz alternatif bir tanı yöntemi geliştirilemediği için hala kafa travmasında tanı koymada en önemli tetkik BT'dir. Gelişen teknoloji ve tıp ile birlikte travmatik beyin hasarında bazı biyobelirteçlerin kana ve BOS'a geçtiği saptanmıştır. Myelin Basic Protein (MBP), bu biyobelirteçlerden birisidir. Bu çalışma ile deneysel olarak travma modeli oluşturulmuş ve farklı şiddetlerde kafa travmasına maruz bırakılan sıçanlarda travma sonrası 2. saatte bakılan kan örneğinde MBP düzeyi incelenmiştir. Deney için kontrol grubu yanında 4 grup oluşturularak her gruba kendi içinde farklı şiddetlerde izole kafa travması oluşturulmuştur. MBP düzeyi travma sonrası alınan kanlarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek çıkmıştır. Deney grupları kendi içerisinde değerlendirildiğinde kafa travmasının şiddeti arttığında MBP seviyeleri artış göstermemiştir. Sonuçta MBP düzeyleri kafa travmasının şiddetinden bağımsız olarak artış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Trauma is an unpredictable public health concern that can affect people at any age, from birth to death, and must be diagnosed and treated immediately. Approximately one-third of all traumas are caused by head injuries. Because of its high mortality and morbidity, accurate diagnosis and appropriate management of emergency room are essential. As a result of the potential negative effects of brain computed tomography (CT), which has been utilized as a diagnostic tool for many years, alternative diagnostic procedures have taken its place today. CT is still the most critical test in diagnosing head trauma since no other diagnosis approach has been established. Advancements in technology and medicine have helped to reveal that some biomarkers in traumatic brain injury pass into the blood and CSF. One of these biomarkers is Myelin Basic Protein (MBP). The MBP level was investigated in this study in blood samples taken at the 2nd hour after trauma from rats exposed to different severity head trauma in an experimentally created trauma model. In addition to the control group, four groups were formed, with each group receiving isolated head trauma of varying degrees of severity. MBP levels were found to be significantly higher in blood taken after trauma versus the control group. MBP levels did not increase when the severity of the head trauma was increased when the experimental groups were evaluated within themselves. This report illustrates that MBP is not proportional to the severity of the trauma.