Investigating structural breaks in Turkish monetory aggregates
Türkiye'de parasal büyüklüklerin yapısal kırılmalarının incelenmesi
- Tez No: 72970
- Danışmanlar: DR. ERDAL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: birim kök, dolaşım hızı, miktar teorisi, yapısal kınlma iv, unit roots, velocity, quantity theory, structural break iii
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz TÜRKİYE PARASAL BÜYÜKLÜKLERİN YAPISAL KIRILMALARININ İNCELENMESİ Çakan, Esin Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticis: Dr. Erdal Özmen Eylül 1998, 65 sayfa Paranın dolaşım hızının istikrarlı ve durağan olması, miktar teorisinin para ve nominal gelir ilişkileri konusundaki olmazsa olmaz önkoşuludur. Uygulama yazınında, paranın dolaşım hızının zaman serisi özellikleri, genellikle dolaşım hızının politika rejimi değişikliklerine karşı kayıtsız olduğu varsayımı altında incelenmektedir. Para talebi belirliyecilerinin oluşum sürecindeki istikrarsızlık/sapma ve yeni politika rejimi ile geçerli değişken uzayında meydana gelen bir değişme, paranın dolaşım hızının trend ve/veya ortalamasından sapma göstermesine yol açabilir. Böyle bir durumda, yaygın olarak kullanılan testleri (ADF, KPSS) paranın dolaşım hızının bütünleşme derecesinin belirlenmesinde, eğer veri oluşum süreçleri kuılan trend fonksiyonu etrafında durağanlarsa, yanıltıcı oldukları söylebilir. Bunun nedeni bu testlerin durağan olmama hipotezini reddetmeme dahilinde yanlı olmalarıdır. Dolayısıyla, bu çalışmada, Türkiye'deki parasal büyüklükler için ADF ve KPSS testlerinin yanısıra, Zivot and Andrews (1992), Banarjee, Lumstaine and Stock (1992), Perron (1997) tarafından yeni geliştirilen ve alternatif hipotez altında endojen olarak tahmin edilmiş yapısal kırılma etrafında durağan olan modeller tahmin edilmiştir. Türkiye 1950-1996 yıllık verileri kullanılarak dolaşımdaki para hızının, kınlan trend etrafında durağan olduğunu ve kırılma noktası olarak tahmin edilen 1980 yılının Türkiye'deki politika rejim değişikliği dönemine denk geldiğini önermiştir. Sonuçlara göre, Türkiye reel GSMH'mn da kınlan trend etrafında durağandır. Reel ulusal gelir 1980 sonrası görülen negatif eğim, 1980 sonrası gerçekleşen yeni politika rejimi değişikliğinin başarısı hakkında bazı şüpheler uyandırmaktadır. Reel para ve paranın dolaşım hızı için kabul edilen birim kökün ise Lucas eleştirisi ile tutarlı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSRACT INVESTIGATING STRUCTURAL BREAKS IN TURKISH MONETARY AGGREGATES Çakan, Esin M.S., Department of Economics Supervisor: Dr. Erdal Özmen September 1998, 65 pages A stable and stationary velocity is the sine quo non of the quantity theoretical hypothesis on the relationship between money and nominal income. In the empirical literature, the time series properties of velocity are often investigated under a maintained assumption that the behaviour of velocity is invariant to a policy regime change. Instabilities/shifts in the processes generating money demand arguments and/or a change in the relavant variable space with a new policy regime can lead to velocity to exhibit a trend and/or mean shift. In such a case, employing conventional tests (such as ADF and KPSS) for the orders of integration of velocity can be misleading as these tests are known to be biased towards not-rejecting non- stationarity if the data generation process is, in fact, stationary around a broken mean or trend. Thus, to investigate the integration properties of Turkish velocity series we employ not only the ADF and KPSS tests, but also recently developed procedures (Perron and Vogelsang (1992), Zivot and Andrews (1992), Banerjee, Lumsdaine and Stock (1992) and Perron (1997)) which allow stationarity around an endogenously estimated structural break point under the alternative hypothesis. The evidence based on Turkish annual data from 1950 to 1996 suggests that currency velocity is stationary around a broken trend. The estimated break point (1980) coincides with a major policy regime change in Turkey. The results further suggest that Turkish real output is stationary around a broken trend. The endogenously estimated downward shift in the real output trend after 1980 casts serious doubts on the arguments about the success of the new policy regime of the post- 1980 period. The broad money and velocity have a unit root which is consistent with Lucas (1976) critique.