The Impact of direct testing and indirect testing on learners reading comprehension performance
Dolaylı ölçme ve doğrudan ölçme test tekniklerinin öğrencilerin okuma becerilerini ölçmedeki etkisi
  1. Tez No: 72969
  2. Yazar: BÜRGE KARDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER VANCI OSAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Direct Testing Technique, Indirect Testing Technique IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ABSTRACT THE IMPACT OF DIRECT TESTING AND INDIRECT TESTING ON LEARNERS' READING COMPREHENSION PERFORMANCE Kardeş, Bürge M. A., in English Language Teaching Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ülker Vancı-Osam June 1998, 132 pages This study aims to find out the effect of test format and task types (i.e., test technique) on English as a Foreign Language students' performance in reading comprehension tests. In other words, the purpose of this study is to test two reading comprehension testing techniques, namely, direct and indirect testing techniques, by conducting an experiment using 194 intermediate level students who were studying at the Vocational School of Tourism and Hotel Management at Başkent University, as subjects. The goal of the experiment is to correlate these two testing techniques -using multiple-choice and summary cloze reading comprehension questions as indirect questions and open-ended reading comprehension questions as direct questions- with another outside measure, which is the English Language School of Başkent University Proficiency exam. mThe correlation between the open-ended questions and the ELSBU Proficiency exam is found to be highly significant indicating that these two tests have strong linear association.
Özet (Çeviri)
oz DOLAYLI ÖLÇME VE DO?RUDAN ÖLÇME TEST TEKNİKLERİNİN Ö?RENCİLERİN OKUMA BECERİLERİNİ ÖLÇMEDEKİ ETKİSİ Kardeş, Bürge Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Öğretimi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ülker Vancı-Osam Haziran 1998, 132 Sayfa Bu çalışma sınav formatının ve soru çeşidinin ingilizce yabancı dil eğitimi alan öğrencilerin okuma becerilerini ölçmedeki etkilerini saptamayı amaçlamıştır. Bir başka deyişle, bu çalışmanın amacı, Başkent Üniversitesi, Turizm ve Otel Hizmetleri'nde orta düzeyde öğrenim gören 194 öğrenciyi denek alarak dolaylı ve doğrudan ölçme test tekniklerinin öğrencilerin okuma becerileri üzerindeki etkisini deneysel yoldan saptamaktır. Yapılan deneyin hedefi öğrencilerin okuma becerilerini ölçmek için kullanılan çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı ve açık uçlu soru çeşitlerini, Başkent Üniversitesi Yeterlilik sınavı ile karşılaştırmaktır. 'Pearson Product Moment Correlation' kullanılarak yapılan istatiksel karşılaştırmada, Başkent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu Yeterlilik sınavı ile açık uçlu soru çeşidi arasındaki korelasyonun çok yüksek olduğu görülmüştür. Birbaşka deyişle, bir çeşit doğrudan ölçme tekniği olan açık uçlu soru çeşidi ile Yeterlilik sınavı arasında çok yüksek düzeyde bir doğrusal ilişki olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler : Doğrudan Ölçme Tekniği, Dolaylı Ölçme Tekniği vı