Örgütsel adalet ve etik liderliğin iş tatminine etkisi: Gaziantep ili halıcılık sektörü çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of organizational justice and ethical leadership on job satisfaction: A research on carpet industry employees in Gaziantep
- Tez No: 730079
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Etik Liderlik, İş Tatmini, Halıcılık Sektörü, Organizitional Justice, Ethical Leadership, Job Satisfaction, Carpet Industry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı çalışanların örgütsel adalet ve etik liderlik algılarının iş tatmin düzeyine olan etkisini belirlemektir. Araştırmanın teorik kısmında örgütsel adalet, etik liderlik ve iş tatmini kavramları açıklanmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında ise geliştirilen hipotezlerin açıklanması için Gaziantep ili sınırları içerisinde üretim yapmakta olan halı firmalarının farklı departmanlarında çalışan 400 katılımcıya kolayda örneklem yöntemiyle anket uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Örgütsel Adalet Ölçeği”,“Etik Liderlik Ölçeği”ve“İş Tatmini Ölçeği”kullanılmış olup çalışanlardan elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Yapılan araştırma sonucuna göre; çalışanların etik liderlik anlayışlarının iş tatmin düzeylerini etkilediği saptanmıştır. Aynı zamanda etik liderlik ve iş tatmini ilişkisinde örgütsel adaletin pozitif yönlü düzenleyici bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of organizational justice and ethical leadership perceptions of employees on job satisfaction. In the theoretical part of the research, the concepts of organizational justice, ethical leadership and job satisfaction are explained. In the application part of the research, a questionnaire was applied to 400 participants working in different departments of carpet companies that produce within the borders of Gaziantep province, with the convenience sampling method, in order to explain the hypotheses developed.“Organizational Justice Scale”,“Ethical Leadership Scale”and“Job Satisfaction Scale”were used as data collection tools in the research and the data obtained from the employees were analyzed with the SPSS 22.0 program. According to the results of the research; it has been determined that the ethical leadership understanding of the employees affects their job satisfaction levels. At the same time, it has been determined that organizational justice has a positive regulatory effect on the relationship between ethical leadership and job satisfaction.