Toplumsal belleğin dönüşümü üzerine fotografik uyarım araştırması: Belfast ve Carrickfergus örneği (Kuzey İrlanda)
A photo-elicitation research on the transformation of social memory: the case of Belfast and Carrickfergus (Northern Ireland)
- Tez No: 730402
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULGANİ ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Social memory, collective memory, photo-elicitation, Belfast, Northern Ireland, Brexit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Kuzey İrlanda'da yaklaşık otuz yıl süren çatışma sürecinin ardından 1998 yılında Good Friday barış anlaşmasının imzalanmasıyla çatışma sona ermiştir. Günümüzde Kuzey İrlanda'da çatışma dönemine tanıklık eden ve etmeyen kuşaklar bir arada yaşamaktadır. Her kuşağın içinde bulunduğu siyasi gündem ve hâkim söylem toplumsal belleğe etki etmekte ve değişen siyasal iklimle birlikte toplumsal bellek dönüşüme uğramaktadır. Bu araştırmada, çatışma sürecinden barış sürecine geçen Kuzey İrlanda'da toplumsal belleğin nasıl dönüştüğü incelenmektedir. Bu dönüşüm hem üç farklı kuşaktan hem de farklı mezhep ve görüşlerden gelen görüşmecilerin ortak geçmişe dair söylemlerinin karşılaştırılmasıyla ortaya konmaktadır. The Troubles olarak isimlendirilen çatışma dönemine odaklanılan görüşmelerde fotografik uyarım tekniği kullanılmış ve söz konusu hassas dönem görseller üzerinden hatırlatılarak veri toplanmıştır. Ortaya çıkan bulgular, tarihsel ve kuramsal çerçeve göz önüne alınarak tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
After nearly thirty years of conflict in Northern Ireland, the conflict ended with the signing of the Good Friday peace agreement in 1998. Today, generations who witnessed the conflict period and those who did not live together in Northern Ireland. The political agenda and dominant discourse of each generation affect the social memory and together with the changing political climate, the social memory is transformed. This research examines how social memory transformed in Northern Ireland, which has passed from the conflict to the peace process. This transformation is revealed by comparing the discourses of the interviewees, who come from both three different generations and different sects and views, about the common past. In the interviews focused on the conflict period called The Troubles, the photo-elicitation technique was used and data was collected by reminding the sensitive period through visuals. The findings are discussed taking into account the historical and theoretical framework.