Lomber disk hernisinin paravertebral kasların atrofisi üzerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of lumbar disc hernia onatrophy of paravertebral muscles
- Tez No: 730605
- Danışmanlar: PROF. DR. HULKİ BAŞALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Anatomy, Neurosurgery, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Lomber disk hernisi, paravertebral kaslar, Pfirrmann sınıflandırması, Goutallier sınıflandırması, Lumbar disc herniation, paravertebral muscles, Pfirrmann classification, Goutallier classification
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Çalışmamızda lumbalji şikâyeti ile hastaneye başvuran hastalarda lomber disk hernisi varlığının paravertebral kasların atrofisi üzerine olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Bu amaç doğrultusunda lomber disk herniasyonu ve paravertebral kaslardaki yağlanma ölçümleri ile literatüre katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz. Gereç ve Yöntem: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi klinik çalışmalar etik kurulunun onayını takiben 1 Aralık 2020'den 1 Haziran 2021'e kadar geçen sürede lumbalji şikâyeti ile hastanemize başvuran ve klinisyenlerce lomber MRG tetkiki uygun görülmüş yetişkin hastaların MRG görüntüleri incelenmeye başlandı. Elde edilen örneklem havuzundan 18 yaşından küçük, yapısal deformitesi (skolyoz (10 o fazla), vertebra segmentasyon anomalileri vb.), lomber bölge neoplazmı, enfeksiyöz hastalığı, vertebra fraktürü, lomber bölge geçirilmiş cerrahisi olan hastalar çalışmaya dahil edilmediler. Değerlendirmeler sonucunda lumbaljisi olan ve lomber disk hernisinin kliniğe eşlik ettiği 443 hasta ile lumbaljisi olan (vaka grubu) ve lomber disk hernisinin eşlik etmediği 135 hasta (kontrol grubu) tespit edildi. Hastalar cinsiyet, yaş, lomber disk herniasyon sayısı, lomber disk herniasyon seviyesi, lomber disk herniasyon derecesi, paravertebral kasların yüzey ölçümleri ve paravertebral kasların yağlanmaları açısından değerlendirildi. Bulgular ve Sonuç: Çalışmamız sonucunda m.multifidus lumborum ve m. quadratus lumborum kaslarının atrofisi ile LDH arasında istatistiksel anlamlılık tespit edildi. Ayrıca yaş ve cinsiyet faktörlerinin LDH, lomber disk dejenerasyonu ve paravertebral kasların atrofisi ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate the effect of the presence of lumbar disc herniation on the atrophy of the paravertebral muscles in patients who were admitted to the hospital with the complaint of lumbalgia. Material and Methods: Following the approval of Aydın Adnan Menderes University clinical studies ethics committee, MRI images of adult patients who applied to our hospital with the complaint of lumbalgia between December 1, 2020 and June 1, 2021 began to be examined. Patients with structural deformities, lumbar region neoplasms, infectious diseases, vertebral fractures and lumbar region surgery were not included in the study. As a result of the examinations, 443 patients with low back pain and lumbar disc herniation formed the case group. The control group consisted of 135 patients with low back pain but without lumbar disc herniation. The patients were evaluated in terms of gender, age, number of lumbar disc herniations, lumbar disc herniation level, lumbar disc herniation degree, surface measurements of paravertebral muscles and atrophy of paravertebral muscles. Results And Conclusion: As a result of our study, statistical significance was found between atrophy of m.multifidus lumborum and m.quadratus lumborum muscles and LDH. In addition, the relationship of age and gender factors with LDH, lumbar disc degeneration and atrophy of paravertebral muscles were examined.