Psoriasis tanılı hastaların bağlanma stilleri ile çocukluk çağı travmatik yaşantılarının ilışkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between attachment styles and childhood traumatic experiences in patients with psoriasis
- Tez No: 730726
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VİLDAN ÇAKIR KARDEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Psöriasis, sedef, depresyon, kaygı, anksiyete, çocukluk çağı travma, bağlanma stilleri, Psoriasis, depression, anxiety, childhood trauma, attachment styles
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar kliniği tarafından psöriasis tanısı ile takip edilen hastaların, bağlanma stilleri ile çocukluk çağı travmatik yaşantılarının ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda, çalışmaya katılan hastaların değerlendirme esnasındaki kaygı ve çökkünlük düzeyinin, çocukluk çağındaki travmatik geçmişleri ve romantik ilişkilerinde sergiledikleri bağlanma stilleri ile ilişkisini saptamak çalışmanın diğer amacıdır. Gereç ve Yöntem: 10.01.2019 ile 09.01.2020 tarihleri arasında Deri ve Zührevi Hastalıklar kliniği tarafından psöriasis tanısı ile takip edilen 92 hasta arasından, çalışmamıza katılmayı kabul etmeyen ve verileri eksik olan 42 kişi değerlendirmeye alınmamıştır. Araştırmaya toplam 50 psöriasis tanısı olan hasta dahil edilmiştir. Araştırma verisi 10.01.2019 ile 10.01.2020 tarihleri arasında çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden hastalardan“Sosyo-Demografik Veri Formu”,“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”,“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-2”,“Beck Depresyon Ölçeği”ve“Beck Anksiyete Ölçeği”doldurmaları istenmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaşları 19-62 arasında değişmektedir, ortalama yaş 37,0±10,0 şeklindedir. Eğitim durumları en düşük“okuma yazma bilmiyor”, en yüksek“yüksekokul-üniversite mezunu”arasında değişmekte ve büyük kısmı lise mezunu ve yüksekokul-üniversite mezunu (%40 ve %30) şeklindeydi. 34 katılımcının (%68) araştırmamız sırasında romantik birlikteliği vardı, 31'i (%62) evli idi. Katılımcıların 16'sının (%32) birinci derece akrabalarında psikiyatrik hastalık tanısı olduğu, 18'inin (%36) şimdi veya geçmişte psikiyatrik ilaç kullandığı görülmüştür. Ayrıca 28 kişinin (%56) sigara, 11 kişinin (%22) alkol ve 1 (%2) kişinin de madde kullanımı olduğu bilgileri edinilmiştir. Beck Depresyon Envanteri puanlarının tüm çocukluk çağı travma puanları ile pozitif yönde anlamlı bir ilişkisi bulunduğu, Beck Anksiyete Ölçeği puanlarının ise fiziksel istismar ve fiziksel ihmal dışındaki alt gruplarla pozitif yönde ilişki içinde olduğu saptanmıştır. Cinsel istismar dışındaki tüm Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği puanlarının, yetişkin kaygılı bağlanma puanları ile pozitif yönde, duygusal istismar ve cinsel istismar dışındaki tüm puanların ise kaçıngan bağlanma puanları ile negatif yönde ve anlamlı bir ilişki içinde oldukları saptanmıştır. Yine hem Beck Depresyon Envanteri puanları hem de Beck Anksiyete Ölçeği puanları kaygılı bağlanma puanları ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiye sahipken, kaçıngan bağlanma puanları ile anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuçlar: Çalışmamızda elde edilen veriler, çocukluk çağında yaşanılan travmatik olayların, bireylerin ruhsal durumunun, yakın ilişkilerde kullanılan bağlanma paternlerinin birbiri üzerine belirgin etkilerinin olduğu, hastayı ele alırken bu değişkenlerin birbirinden bağımsız değerlendirmenin doğru olmayacağı ve hastaların bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasının gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to evaluate the relationship between the attachment styles and traumatic childhood experiences of patients who were followed up with a diagnosis of psoriasis in Zonguldak Bülent Ecevit University Medical Faculty Hospital Dermatological and Venereal Diseases Clinic. Another aim of the current study was to examine the relationship between the study population's anxiety and depression levels and traumatic past experiences during childhood and attachment styles they had during their romantic relationships. Materials and methods: Out of 92 patients who was being followed up between 10.01.2019 and 09.01.2020 with the diagnosis of psoriasis in The Clinic of Dermatological and Venereal Diseases, a total of 50 patients was included in the study. We excluded 42 patients who did not consent to participate in our study and who had missing data. The study data consisted of the forms filled by patients who consented to participate in this study voluntarily between 10.01.2019 and 10.01.2020, the forms that the patients were asked to fill were as follows:“Socio-demographical Variables Questionnaire (Q-SV)”,“Childhood Trauma Questionnaire (CTQ)”,“Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R) Inventory”,“Beck Depression Inventory (BDI)”, and“Beck Anxiety Inventory (BAI)”. Results: The age of the participants was between 19-62 and the mean age was 37.0±10.0. The educational status varied between the lowest level of being“illiterates”and the highest level of being“collage-university graduates”with a majority of high school graduates and collage-university graduates (40% and 30%). Of all participants, 34 (68%) had a romantic relationship, 31 (62%) were married. Of the participants, 16 (32%) had relatives with a diagnosis of a psychiatric disease, 18 (36%) were using psychiatric medicine at the time or had used in the past. Also, of the participants, 28 (56%) smoked, 11 (22%) had alcohol consumption, and 1 (2%) had substance abuse. A positive relationship was found between Beck Depression Inventory Scores and all childhood trauma scores, and a positive relationship was found between physical abuse and sub-groups excluding physical negligence. A positive relationship was found between all Childhood Trauma Questionnaire Scores and adult anxious attachment scores, and a significant negative relationship was found between all scores excluding sexual abuse and avoidant attachment scores. A positive relationship was found between the scores of both Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory and anxious attachment scores; however, no significant relationship was found between both Inventory Scores and avoidant attachment scores. Conclusions: The data obtained from our study showed that traumatic events in childhood, individual's mental health, and attachment patterns that individuals demonstrate in close relationships all have significant effects on one another, and an integrated approach including all of these factors should be followed when diagnosing and managing patients.