Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların tedavisinde kullanılan ilaçların kardiyovasküler yan etkilerinin belirlenmesi
- Tez No: 730970
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN UÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Atomoksetin, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Kardiyovasküler Sistem, Metilfenidat, Atomoxetine, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, Cardiovascular System, Methylphenidate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk çağının en sık rastlanan nörodavranışsal bozukluğudur. DEHB tedavisinde kullanılan ilaçlar sempatomimetik etkilerinden dolayı istenmeyen kardiyovasküler yan etkiler yaparak, kardiyovasküler morbidite ve mortalite riskinde artışa yol açabilmektedir. Ülkemizde DEHB tedavisinde kullanılan ilaçların kardiyovasküler sistem (KVS) yan etkilerini belirleyen çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Amaç: Çalışmamızda DEHB tanısı olan çocukların tedavisinde kullanılan ilaçların kardiyovasküler yan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 6-18 yaş aralığında ilaç tedavisi başlanması planlanan 50 DEHB tanılı çocuk alındı. Kişisel ve aile öykülerine dair anket formu dolduruldu. Sonrasında fizik muayene, 12 derivasyonlu yüzey elektrokardiyogram (EKG) görüntülemeleri yapıldı. İlaç tedavisi başlanan çocuklar ortalama 6 haftalık ilaç kullanımından sonra kontrole çağrılarak işlemler tekrarlandı. Sonuçlar hasta takip formuna kaydedildi. Sürekli verilere ilişkin tanımlayıcı istatistiklerde ortalama standart sapma, ortanca, minimum, maksimum değerleri, kesikli verilerde ise yüzde değerleri verildi. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi ile incelendi. Olguların tedavi öncesi ve tedavinin 6. haftasında ölçümlerinin karşılaştırılmasında normal dağılım gösteren verilerde Paired Samples t test, normal dağılmayan verilerde Wilcoxon test kullanıldı. Değerlendirmelerde IBM SPSS Statistics 20 programı kullanıldı ve istatistiksel anlamlılık sınırı olarak p0.05). DEHB'li olguların EKG parametrelerinde tedavi öncesi ve sonrasında değişiklik saptanmadı (p>0.05) Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada DEHB'li çocukların tedavisinde kullanılan MPH ve ATX öncesi ve sonrasında kalp hızında, sistolik ve diyastolik kan basıncı değerlerinde, EKG parametreleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Literatür bilgileri genel olarak bulgularımızla benzerlik göstermektedir. Ancak MPH kullanımı ile bazı çalışmalarda görülen yan etki bizim olgularımızda görülmemiştir. Olgularımızda yan etki görülmemesini başlanan ilaç dozunun güvenli aralıkta olmasından ve/veya ortalama 6 haftalık ilaç kullanım sürecinde yan etkilerin azalmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz. Atomoksetin kullanan olgu sayımızın az olmasından dolayı da ATX grubunda anlamlı sonuçlara ulaşamadık. DEHB'li çocuklarda ilaç tedavisinin kardiyovasküler sistem ve otonom sinir sistemi üzerindeki etkileri ve yarattığı risklerin belirlenmesi için daha fazla ve daha uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Attention and hyperactivity disorder (ADHD) is the most common neurobehavioral disorder of childhood. Drugs used in the treatment of ADHD may cause unwanted cardiovascular side effects due to their sympathomimetic effects and increase the risk of cardiovascular morbidity and mortality. There are very few studies in our country that determine the cardiovascular system (CVS) side effects of drugs used in the treatment of ADHD. Aim: In our study, it was aimed to determine the cardiovascular side effects of drugs used in the treatment of children with ADHD. Materials and Methods: 50 children with ADHD, who were planned to start drug treatment between the ages of 6-18, were included in the study. A questionnaire about personal and family histories was filled. Afterwards, physical examination and 12-lead electrocardiogram (ECG) were performed. Children who were started on drug therapy were called for control after an average of 6 weeks of drug use, and the procedures were repeated. The results were recorded on the patient follow-up form. The mean standard deviation, median, minimum and maximum values were given in descriptive statistics for continuous data, and percentage values were given in discrete data. The conformity of the data to the normal distribution was examined using the Shapiro-Wilk test. Paired Samples t test was used for data showing normal distribution, and Wilcoxon test was used for data that were not normally distributed in the comparison of the measurements of the cases before the treatment and at the 6th week of treatment. IBM SPSS Statistics 20 program was used in the evaluations and p0.05). There was no change in the ECG parameters of ADHD patients before and after treatment (p>0.05). Discussion and Conclusion: In this study, no significant difference was found in heart rate, systolic and diastolic blood pressure values, and ECG parameters before and after MPH and ATX used in the treatment of children with ADHD. Literature information is generally similar to our findings. However, the side effects seen in some studies with the use of MPH were not observed in our cases. We think that the lack of side effects in our cases was due to the fact that the dose of the drug was in the safe range and/or the decrease in side effects during the average 6-week drug use period. Due to the small number of patients using ATX, we could not reach significant results in the ATX group. More and longer follow-up studies are needed to determine the effects and risks of drug therapy on the cardiovascular system and autonomic nervous system in children with ADHD.