Muhasebe sistemi uygulama genel tebliği'ne göre hazırlanan bilanço ve gelir tablosu'nun büyük ve orta boy işletmeler için finansal raporlama standartlarına göre hazırlanan finansal durum tablosu ve kar veya zarar tablosu ile karşılaştırılması
Balance sheet and income statement prepared according to the general communique on accounting system application, statement of financial statement of financial statement prepared according to financial reporting standards for large and medium-sized companies
- Tez No: 731079
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Büyük ve Orta Boy işletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS), Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (MSUGT), Bilanço, Gelir Tablosu, Finansal Durum Tablosu, Kar veya Zarar Tablosu, Financial Reporting Standard for Large and Medium Sized Enterprises (BOBI FRS), Accounting System Application General Communiqué (MSUGT), Balance Sheet, Income statement, Statement of Financial Position, Statement of Profit or Loss
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Uluslararası piyasalarda düzenlenen finansal tabloların belirli ilke ve esaslara göre düzenlenmesi ve ülkeler arasında anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir olmasını sağlayabilmek amacıyla (IAS/IFRS) yayınlanmıştır. Ülkemizde ve Kamu Gözetim, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK)'nın kurulması ile birlikte standartlar alanında yapılan çalışmalar tek bir kurum bünyesinde birleşmiştir. KGK tarafından yayınlanan Tam Set TMS/TFRS'nin KAYİK'ler ile sınırlı kalması standartlara uyum çalışmalarında istenilen başarının sağlanamamasına neden olmuştur. Bu amaçla KGK tarafından Tam Set TMS/TFRS uygulamayan işletmelerin uygulayabilecekleri daha açık ve anlaşılır olarak hazırlanan 29 Temmuz 2017 tarihli 30138 Sayılı Mükerrer Gazete ile Büyük ve Orta Boy işletmeler için Finansal Raporlama Seti (BOBİ FRS) yayınlanmıştır. BOBİ FRS 2021 yılında çeşitli sadeleştirmeler yapılarak revize edilmiştir. Çalışmamızda; MSUGT'a göre düzenlenen bilanço ve gelir tablosu ile BOBİ FRS'ye göre sunulan finansal durum tablosu ve kar veya zarar tablosu karşılaştırılmıştır. Her iki düzenlemedeki finansal tablo unsurları detaylı olarak incelenmiş aralarındaki farklar tablolar ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards (IAS/IFRS) have been published in order to ensure that the financial statements issued in international markets are arranged according to certain principles and principles and that they are understandable and comparable between countries. With the establishment of the Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Institution (KGK) in our country, the studies in the field of standards have been united under a single institution. The fact that the Full Set of TMS/TFRS published by KGK was limited to KAYİK's caused the desired success to be achieved in the studies of compliance with the standards. For this purpose, the Financial Reporting Set (BOBI FRS) for Large and Medium Sized Enterprises has been published with the Repeated Gazette dated 29 July 2017 and numbered 30138, which has been prepared by the KGK in a more clear and understandable way that businesses that do not apply the Full Set of TMS/TFRS. BOBI FRS was revised in 2021 with various simplifications. In our study; The balance sheet and income statement prepared according to MSUGT and the financial position statement and profit or loss statement presented according to BOBI FRS were compared. The financial statement elements in both arrangements have been examined in detail and the differences between them are shown in the tables.