Endometrial kavite bulgularının IVF sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of endometrial cavity findings on IVF results
  1. Tez No: 731165
  2. Yazar: SELİN ŞENSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAŞAR TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İn-vitro fertilizasyon, infertilite, endometrial polip, submuköz myom, uterin septum, In-vitro fertilization, infertility, endometrial polyp, submucous myoma, uterine septum
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
IVF tedavisi sırasında endometrial kavite değerlendirilmesi, tedavi şeklimize yön veren en önemli parametrelerden biridir. IVF tedavisi öncesi ve süreç içerisinde biyokimyasal testler Folikül Stimülan Hormon (FSH), Östradiol (E2), Anti Müllerian Hormon (AMH), prolaktin, progesteron, Lüteinizan Hormon (LH), Tiroid Stimülan Hormon (TSH) gibi ölçümleri içermektedir. Endometrial kavite değerlendirilmesinde ise Transvajinal Ultrasonografi (TvUSG), Histerosalpingografi (HSG), Salin İnfüzyon Sonografi (SIS), Ofis Histeroskopi (Ofis HS) kullanılmaktadır. Bu testlerden yola çıkılarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Sağlığı Merkezinde IVF tedavisi görmüş 140 infertil çift incelendi. Çalışmamıza göre; SIS ve Ofis HS ile saptanan anormal bulgular, myoma uteri, endometrial polip, uterin septum, intrauterin sineşiyi içermektedir. Endometrial polip ve intrauterin septum en sık rastlanan uterin patolojilerdendir. Çalışmamızdaki 3 ana grup: endometrial kavitesi SIS ile normal olarak değerlendirilip IVF yapılmış hastalar, endometrial kavitesi SIS ve Ofis HS ile değerlendirilmiş intrakaviter patoloji (polip ve myom) saptanmış sonrasında Op HS ile tedavi edilip IVF yapılmış hastalar, endometrial kavitesi SIS ve Ofis HS ile değerlendirilmiş intrakaviter lezyon (septum ve adezyon) saptanmış sonrasında Op HS ile tedavi edilip IVF yapılmış hastalar şeklindeydi. Çalışmamızda opreasyon sonrası bu gruplar arasında klinik gebelik, biyokimyasal gebelik ve HCG pozitifliği açısından anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the endometrial cavity during IVF treatment is one of the most important parameters that guide our treatment. Biochemical tests before and during IVF treatment include measurements such as Follicle Stimulating Hormone (FSH), Estradiol (E2), Anti Müllerian Hormone (AMH), prolactin, progesterone, Luteinizing Hormone (LH), Thyroid Stimulating Hormone (TSH). In the evaluation of the endometrial cavity, Transvaginal Ultrasonography (TvUSG), Hysterosalpingography(HSG), Saline Infusion Sonography (SIS), Office Hysteroscopy (Office HS) are used. Based on these tests, 140 infertile couples who had IVF treatment at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Reproductive Health Center were examined. According to our study; Abnormal findings detected by SIS and Office HS include myoma uteri, endometrial polyp, uterine septum, and intrauterine synechia. Endometrial polyp and intrauterine septum are the most common uterine pathologies. The 3 main groups in our study: patients whose endometrial cavity was evaluated as normal with SIS and underwent IVF, endometrial cavity was evaluated with SIS and Office HS, intracavitary pathology (polyp and fibroid) was detected and then treated with Op HS and underwent IVF, endometrial cavity was evaluated with SIS and Office HS Intracavitary lesion (septum and adhesion) was detected and then treated with Op HS and IVF was performed. In our study, it was observed that there was no significant difference between these groups in terms of clinical pregnancy, biochemical pregnancy and HCG positivity after the operation.