Salgın hastalık modelinin nitelikli analizi ve uygulamaları üzerine
On qualified analysis and applications of the epidemic disease model
- Tez No: 731390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AK GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: model, Salgın hastalıklar, Denge noktası, Kararlılık, Çatallanma, model, Epidemic diseases, Equilibrium point, Stability, Bifurcation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez salgın hastalıkların matematiksel modelinin yapısını ve analizini içerir. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde salgın hastalıkların tarihi incelendi ve salgın hastalıkların modellerine yer verildi. İkinci bölümde konu ile ilgili daha önce yapılan çalışmalardan söz edildi. Üçüncü bölümde materyal ve yöntemlere yer verildi. Dördüncü bölümde tedavili ve tedavisiz salgın model kararlılığı ve çatallanması araştırıldı ve bu iki model karşılaştırıldı. Son bölümde sonuçlar ve önerilere yer verildi.
Özet (Çeviri)
This thesis includes the structure and analysis of mathematical models of epidemic diseases. The thesis consists of five chapters. In the first chapter, the history of epidemic diseases is examined; and the models of epidemic diseases are given. In the second part, previous studies on the subject are mentioned. In the third chapter, materials and methods are given. In the fourth chapter, the stability of the treated and untreated epidemic model and bifurcation are investigated; and these two models are compared. In the last section, the results and recommendations are given.