Sürekli akışlı enzimatik yakıt hücresi ile elektrik enerjisi üretimi
Electric energy generation with continuous flow enzymatic fuel cell
- Tez No: 731463
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA KORKUT URU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET SAMET KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakıt hücresi, glikoz dehidrogenaz, bilirubin oksidaz, glikoz, sürdürülebilir enerji, Fuel cell, glucose dehydrogenase, bilirubin oxidase, glucose, sustainable energy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez kapsamında, sürdürülebilir enerji üretimi için Poli(pirol-ko-pirol-2-karboksilik asit) filmine dayanan sürekli akışlı enzimatik yakıt hücresi tasarlanmış ve elektrik enerjisi üretme amacıyla kullanılmıştır. Enzimatik yakıt hücresi, 0.51 V' ta glikoz ile işletilmiş ve ardından çalışma parametreleri optimize edildikten sonra kentsel atıksu ile performansı test edilmiştir. 1 mL/dak akış hızında µg düzeyinde enzim immobilize edilerek, 100 mM glikoz varlığında 10 dakikada 0.36 µW/cm2 güç yoğunluğuna ulaşılırken, kentsel atıksuda 0.85 µW/cm2 güç yoğunluğu elde edilmiştir. Sonuçlar, önerilen enzimatik yakıt hücresinin özellikle glikolitik içerikli atıksu için, atık değerlendirilmesinde başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir. Anotta oksijen gerektirmeyen glikoz dehidrogenaz kullanımı sayesinde, enerji üretimi için sistemi havalandırmaya gerek yoktur. Bu durum, enzimatik yakıt hücresinin oksijen bakımından fakir kentsel atıksulardan, dizayn edilen sistemle verimli bir şekilde enerji üretimi sağlamada bir avantajdır.
Özet (Çeviri)
A continuous flow enzymatic fuel cell based on Poly(Pyrrole-co-Pyrrole-2-carboxylic acid) film was used for sustainable energy generation. The enzymatic fuel cell was operated at 0.51 V with glucose, then its performance was investigated with municipal sewage after the operational parameters were optimized. A power density of 0.36 µW/cm2 in 10 minutes with 100 mM glucose, and 0.85 µW/cm2 with municipal sewage was obtained with µg level enzyme quantity at 1 mL/min flow rate. Results showed that the proposed enzymatic fuel cell could be successfully used at waste utilization, especially for the wastewater with glycolytic content. Thanks to the use of glucose dehydrogenase, which does not require oxygen on the anode, there is no need to aerate the system for energy production, which is an advantage in enabling the enzymatic fuel cell to efficiently generate energy using oxygen-scarce wastewater.