II. Abdülhamit döneminde sosyal hizmet
Social work in the period of Abdülhamit II
  1. Tez No: 732108
  2. Yazar: MERVE BULDUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Tarih, Social Work, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, II. Abdülhamit, Geleneksel Sosyal Hizmet, Modern Sosyal Hizmet Kurum ve Uygulamaları, Sosyal Devlet, Social Work, Abdülhamit II, Traditional Social Work, Modern Social Work Institutions and Practices, Social State
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
II. Abdülhamit dönemi öncesinde 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde başlatılan modernleşme hamleleri, Osmanlı Devleti'nin sosyal, ekonomik ve siyasal açıdan en zorlu dönemlerinden biri olan II. Abdülhamit döneminde devam ettirilmiştir. Araştırmanın odağı olan sosyal hizmet kurum ve uygulamaları da bu değişimden etkilenmiştir. Bu araştırmanın konusunu II. Abdülhamit dönemindeki modern ve süreklilik arz eden sosyal hizmet kurum ve uygulamalarında gerçekleşen değişim ve dönüşüm süreci oluşturmaktadır. II. Abdülhamit döneminde yaşanan savaşlar, göçler ve yoksulluk, toplumdaki dezavantajlı grupların sayısında artışa neden olmuş ve bu sosyal sorunun çözümü adına devlet destekli önemli modern sosyal hizmet kurumlarına ihtiyaç duyulmuştur. Araştırma, Osmanlı Devletinde II. Abdülhamit dönemindeki sosyal hizmet kurum ve uygulamalarındaki devlet merkezli olarak ve geleneğe bağlı kalarak gerçekleştirilen değişim ve dönüşümün sürecini incelemesi açısından önemlidir. Araştırma, II. Abdülhamit döneminde toplumsal refahın geliştirilmesi amacıyla sosyal hizmetin odağı olan çocuk, kadın, yaşlı ve engelli kişilere yönelik kurum ve uygulamalardaki değişim ve dönüşümün toplumun yapısı dikkate alınarak gerçekleştirildiğini ve modern sosyal hizmete geçişin alt yapısının oluşturulduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Konuyla ilgili birincil kaynak olarak arşiv evraklarından faydalanılmış ve araştırma modeli/yöntemi olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, II. Abdülhamit döneminde toplumdaki dezavantajlı kişilerin sosyal içermelerinin sağlanması amacıyla yapılan sosyal hizmet kurum ve uygulamalarının süreklilik taşıyan sosyal yenilikler olarak günümüzdeki sosyal hizmet kurum ve uygulamalarında etkili oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The modernization moves which were initiated in the Ottoman Empire in the 19th century before the reign of Abdülhamit II were continued during the reign of Abdülhamit II, which was one of the most difficult periods of the Ottoman Empire in terms of social, economic and political terms. Social work institutions and practices, which are the focus of the research, were also affected by this change. The subject of this research is the process of change and transformation that took place in the modern and continuous social work institutions and practices in the Abdülhamit II period. The wars, migrations and poverty experienced during the reign of Abdülhamit II caused an increase in the number of disadvantaged groups in the society and important state-supported modern social work institutions were needed for the solution of this social problem. This research is important in terms of examining the process of change and transformation in the social work institutions and practices in the period of Abdülhamit II, which were carried out in a state-centered manner and without abandoning the traditional. The research aims to reveal that the change and transformation in institutions and practices for children, women, elderly and disabled individuals, which are the focus of social work, were carried out by considering the structure of the society and the infrastructure for the transition to modern social work was created.Archival documents were used as the primary source on the subject and qualitative research method was used the research method. The research concluded that social work institutions and practices which were brought in order to ensure the social inclusion of disadvantaged individuals in the society during the Abdülhamit II period, are effective in today's social work institutions and practices as continuous social innovations.