Spor yapan ve yapmayan kadınların sosyal kimlğinin konuşma kaygısına etkisi
The effect of the social identity of women with and without sports on speaking anxiety
  1. Tez No: 732122
  2. Yazar: FUNDA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Spor, Psychology, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Kaygısı, Spor, Kadın, Sosyal Kimlik, Speech Anxiety, Sport, Woman, Social Identity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Spor yapan ve yapmayan kadınların sosyal kimliğinin konuşma kaygısına etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada Samsun, Ordu, Trabzon, Giresun, Sinop, Rize illerinden tesaüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş 18-29 yaş arası 292 üniversite öğrencisinin anketleri değerlendirilmiştir. Veri toplama işlemi covid 19 pandemisi nedeniyle online şekilde gerçekleşmiştir. Katılımcılara, 6 sorudan oluşan demografik bilgi formu ile Sporda Sosyal Kimlik Ölçeği ve Konuşma Kaygısı Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan katılımcıların yaş ile konuşma kaygısı arasında farklılık hesaplanmıştır. Spor yapma türü ile konuşma kaygısının arasında anlamlı farklılık görülmüştür. Spor türü ile konuşma kaygısının karşılaştırılmasında anlamlı farklılık görülmüştür. Spor geçmişi ile konuşma kaygısı arasında anlamlı farklılık olduğu hesaplanmıştır. Aile gelir durumlarına göre konuşma kaygılarının karşılaştırılmasında anlamlı farklılık hesaplanmıştır. Eğitim görülen fakülte türüne göre konuşma kaygısı arasında anlamlı farklılık olduğu hesaplanmıştır. Spor yapma türü ile sporda sosyal kimlik alt boyutları ve toplam ölçek karşılaştırılmasına baktığımızda anlamlı farklılık hesaplanmıştır. Spor türü ile sporda sosyal kimlik alt boyutları ve toplam ölçek karşılaştırılmasına baktığımızda farklılık görülmüştür.Spor özgeçmişi ile sporda sosyal kimlik alt boyutlarının karşılaştırılmasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ailenin aylık gelir düzeyi ile sporda sosyal kimlik alt boyutlarının karşılaştırılmasına baktığımızda aile aylık gelir düzeyi ile sporda sosyal kimlik alt boyutları arasında anlamlı farklılık hesaplanmamıştır. Fakülte türüne göre baktığımızda sosyal kimlik ve alt boyutları arasında anlamlı farklılık hesaplanmıştır. Spor yapan katılımcıların konuşma kaygısı ile sporda sosyal kimlik toplam ölçek puanı arasında bir ilişki görülmemiştir. Konuşma kaygısının grup içi bağlar ve grup içi etki boyutları ile negatif yönde bir ilişkisi bulunmuştur. Sosyal kimlik ölçeği alt boyutları ise aralarında pozitif orta düzeyde ilişkili oldukları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study of the effect of the social identity of women who do and do not do sports on speech anxiety. Material and Method: In this study, the surveys of 292 university students between the ages of 18 and 29 were evaluated by the same sampling method from Samsun, Ordu, Trabzon, Giresun, Sinop, Rize provinces. Data collection took place online due to the Covid 19 pandemic. Participants were given a demographic information form consisting of 6 questions and the Social Identity Scale and Speech Anxiety Scale in Sports. Conclusion: The difference between age and speaking anxiety of the participants participating in the study was calculated. When we look at the comparison of the type of sports and speaking anxiety, there is a significant difference. When we look at the comparison of sports type and speech anxiety, a significant difference was observed. It was calculated that there was a significant difference between sports history and speech anxiety. A significant difference was calculated in the comparison of speaking anxiety according to family income. When we look at the comparison of the type of sports and the sub-dimensions of social identity in sports and the total scale, a significant difference was calculated. When we look at the comparison of the type of sport and the sub-dimensions of social identity in sport and the total scale, a significant difference was calculated. When we look at the comparison of the sports background and the sub-dimensions of social identity in sports, a significant difference was found. When we look at the comparison of the family monthly income level and the social identity subdimensions in sports, no significant difference was calculated between the family monthly income level and the social identity sub-dimensions in sports. When we look at the comparison of social identity sub-dimensions in sports according to the type of faculty, a significant difference was calculated between social identity and sub-dimensions. When we look at the relationship between the speaking anxiety of the participants who do sports and the sub-dimensions of social identity in sports, there is no relationship between the speaking anxiety and the total score of the social identity in sports. A negative relationship was found between speaking anxiety and in-group ties and in-group effect dimensions. Social identity scale sub-dimensions were found to be positively moderately correlated.