Menkul kıymet jetonu arzı temel çerçeve ve yaklaşımlar
Security token offering basic framework and approaches
  1. Tez No: 732149
  2. Yazar: SEMİH KARGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Menkul kıymet jetonu, jetonlaştırma, merkeziyetsiz finans, kripto para arzı, blokzinciri, Security token, tokenization, decentralized finance, initial coin offering, blockchain
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın konusu, finansal teknolojilerin en büyük yeniliklerinden biri olarak kabul edilen blokzinciri ve menkul kıymet jetonu arzıdır. Çalışmanın ilk bölümü genel olarak kripto paralara ve jeton tekliflerine odaklanmaktadır. Ardından, kripto para arzı da dahil olmak üzere farklı jeton teklif yöntemleri açıklanmaktadır. Bu bölümde menkul kıymet jetonları ve menkul kıymet jetonu arzı ayrıntılı olarak incelenmektedir. Çalışmanın ikinci kısmı, kripto para arzı ve menkul kıymet jetonu arzında yönelik mevcut durum ve yasal yaklaşımlara odaklanmaktadır. Bu bölümde hem ulusal hem de uluslararası düzeyde farklı hukuki yaklaşımlar tartışılmaktadır. Çalışmanın son kısmında, mevcut yasal sorunlara öneriler yer almakta ve merkeziyetsiz finans gibi blokzinciri teknolojisi ile ilgili yeni kavramlar incelenmektedir. Bu bölümde menkul kıymet jetonu ve jetonlaştırma ile ilgili değerlendirmeler yapılmaktadır. Çalışmada, blokzinciri teknolojisiyle desteklenen menkul kıymet jetonu arzının ve jetonlaştırmanın finansal katılımı artırma, açık erişimi ve yeniliği teşvik etme şansına sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Bu teknoloji yaygınlaştıkça ve benimsendikçe faydalı olabilir. Yeniliği engellemek yerine onu teşvik edecek şekilde düzenlenirse, menkul kıymet jetonu arzı, modern finansın yapısını yeniden şekillendirme potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is blockchain and security token offerings, which is accepted as one of the biggest innovations of financial technologies. The first part of the study focuses on cryptocurrencies and token offerings in general. Then, different types of token offerings including initial coin offerings are explained. In this section, security tokens and security token offerings are examined in detail. The second part of the study focuses on the current state and legal approaches towards initial coin offerings and security token offerings. Different legal approaches both on national and international levels are discussed in this section. In the last part of the study, suggestions for current legal problems are presented and new concepts related to blockchain technology like decentralized finance are examined. In this section, evaluations about security tokens and tokenization are made. The study concluded that security token offerings and tokenization, powered by blockchain technology, have the chance to expand financial participation, promote open access and innovation. This technology can be useful as it becomes widespread and adopted. If regulated in a way that encourages rather than hinders innovation, security token offerings have the potential to reshape the structure of modern finance.