Analysis of the effect of different antimicrobial finishes with multiple methods on various cotton fabrics
Farklı antimikrobiyal bitim işlemlerinin pamuklu kumaşlar üzerindeki etkisinin analizi
- Tez No: 732216
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN TUĞRUL OĞULATA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeşil sentez, sol-jel, antibakteriyel tekstiller, gümüş nanoparçacıklar, nanoparçacık morfoloji, Green synthesis, sol-gel, antibacterial textiles, silver nanoparticles, nanoparticle morpholog
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Antibakteriyel tekstiller, mikropların büyümesini engelleyerek veya onları yok ederek mikrobiyal enfeksiyondan korunmak için kullanılır. Bu çalışmada, yeşil sentezlenmiş gümüş nanopartiküller (AgNP'ler) ile yüksek antibakteriyel performans için farklı yöntemler, kumaş türleri ve ön işlemler karşılaştırılmıştır. Ayrıca bitki özü, gümüş nitrat molaritesi ve hacmi, kumaş pH'ı vb.'nin sentezlenen gümüş nanopartiküller ve antibakteriyel verim üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gümüş nanopartiküller (AgNP'ler) ex-situ ve in-situ yöntemleri uygulanarak sentezlenmiştir. Ex-situ sentez yönteminde sentezlenen nanopartiküller, dolgu, daldırma, sol-jel vb. gibi çeşitli yöntemlerle kumaşlara dahil edilmiştir. Daha sonra, kumaşlara dahil edilen gümüş nanopartiküller, SEM, EDS, ve XRD ile karakterize edilmiştir. Ardından kumaşlar için antibakteriyel testler yapılmıştır. Bu çalışma, bitki özü miktarı için bir denklem formüle edilmiştir, nanopartiküller morfolojisini açıklamış ve antibakteriyel aktivite için en iyi AgNP yükleme yöntemini ve kumaş yapısını açıklamıştır. Ayrıca AgNP'ler yüklü kumaşların geri kazanılabilir antibakteriyel özellik kaybını keşfetti. AgNP'ler yüklü kumaşların bu istisnai davranışının arkasındaki neden de açıklanmıştır. Çalışmanın minimum maliyet ve minimum sağlık veya çevresel tehlike ile antibakteriyel tekstil üretimine katkı sağlayabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Antibacterial textiles are used to protect from microbial infection by inhibiting the growth of microbes or annihilating them. This study compares different methods, fabric types, and pretreatments for antibacterial performance with green synthesized silver nanoparticles (AgNPs). It also aims to explain the influence of plant extract, silver nitrate (AgNO3) molarity and volume, fabric pH etc., on silver nanoparticles synthesis and antibacterial efficiency. This research demonstrated synthesizing AgNPs from C.arvensis weeds and C.reticulata fruit peels. For this purpose, after preparing plant extract, the silver nanoparticles (AgNPs) were synthesized from silver nitrate (AgNO3) using plant extract. The synthesized nanoparticles were incorporated into the fabrics by various methods such as padding, immersion, sol-gel, etc. Next, the AgNps-loaded fabrics were characterized by SEM, EDS, and XRD. Latter, antibacterial tests were done for the fabrics. This study derived an equation for plant extract amount, explained nanoparticle morphology, and investigated the best AgNPs loading method and fabric structure for antibacterial activity. It also discovered recoverable antibacterial property loss of AgNPs-loaded fabrics. The reason behind this exceptional behavior of AgNPs-loaded fabrics is also explained. It is envisaged that this study might contribute to producing cheap and effective antibacterial products.