Hidroelektrik santral baraj gölü üzerine 2 MW'lık yüzer fotovoltaik sistem kurulumunun ekonomik analizi
Economic analysis of 2 MW floating photovoltaic system installation on hydroelectric power plant dam lake
  1. Tez No: 732364
  2. Yazar: BEKİR TÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM İMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik sistem, Güneş enerjisi, PVSYST, Yüzer GES, Photovoltaic system, Floating SPP, Solar energy, PVsyst
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Enerjinin gün geçtikte daha çok önem kazandığı günümüz dünyasında fosil yakıtların hızla tükenmesi ve bu yakıtların çevreye olumsuz etkileri dünya devletlerini alternatif ve temiz enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Yenilenebilir enerji kaynağı deyince akla ilk gelen Güneş enerjisine ilgi her geçen gün artmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte geleneksel arazi tipi fotovoltaik sistemlere paralel olarak yüzer fotovoltaik sistemler ön plana çıkmıştır. Temelde arazi tipi fotovoltaik sistemlerle aynı enerji üretim mantığına dayanan yüzer fotovoltaik sistemlerin tek farkı göl ve deniz üzerine kurulan bir yüzdürücü sistem üzerine monte edilmesidir. Yüzer sistemlerin deniz ve göl üzerine kurulması elektrik üretiminin yanı sıra arazi kullanımı olmaması ve su yüzeyinde kapattığı alan sayesinde su buharlaşmasının önüne geçmesi gibi avantajları bulunmaktadır. Fotovoltaik güneş enerjisi santrallerinin tasarımının ve analizinin gerçekleştirilmesinde simülasyon programları oldukça önemli bir yer tutmaktadır. PVSYST simülasyon programı, fotovoltaik sistemlerin simülasyonu için sunduğu araçlar ile oldukça kaliteli bir program olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma kapsamında Birecik-Nizip baraj gölü üzerine 2 MW'lık yüzer fotovoltaik sistemi tasarlanması ve bu sistemin ekonomik analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sırasında PVSYST simülasyon programı kullanılmıştır. Simülasyon programından elde edilen veri ve grafikler incelenmiş ve bu tez kapsamında değerlendirmeler yapılmıştır. Sistem kendisini arazi tipi fotovoltaik sistemlere göre daha kısa sürede amorti ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, where energy is gaining more importance day by day, the rapid depletion of fossil fuels and the negative effects of these fuels on the environment have led the world's states to alternative and clean energy sources. The interest in solar energy, which comes to mind first when it comes to renewable energy source, is increasing day by day. With the developing technology, floating photovoltaic systems have come to the fore in parallel with traditional land type photovoltaic systems. The only difference between floating photovoltaic systems, which are basically based on the same energy production logic as land-based photovoltaic systems, is that they are mounted on a floating system installed on the lake and the sea. Installing floating systems on the sea and lake has advantages such as electricity generation as well as no land use and preventing water evaporation thanks to the area it covers on the water surface. Simulation programs have a very important place in the design and analysis of photovoltaic solar power plants. Pvsyst simulation program stands out as a very high quality program with the tools it offers for the simulation of photovoltaic systems. Within the scope of this study, a 2 MW floating photovoltaic system was designed on the Birecik-Nizip dam lake and the economic analysis of this system was carried out. During the study, PVsyst simulation program was used. The data and graphics obtained from the simulation program were examined and evaluations were made within the scope of this thesis. It has been concluded that the system pays for itself in a shorter time than land type photovoltaic systems.