Seyyid Alizâde'nin Şerhu Dîbâceti'l-Misbâh adlı eserinin tahkik ve değerlendirmesi
Crtitical and edition of Sayyed Alizade's work entitled Sharh Dibajate'l-Mesbah
  1. Tez No: 732534
  2. Yazar: NAKIBULLAH SAADAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sayyid Alizade, Dibaje, Mesbah, Nahiw
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmada Seyyid Alizâde'nin Şerhu Dîbâcetü'l-Misbâh adlı eserinin tahkik ve değerlendirilmesi ele alınmıştır. Bu çalışma giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan müteşekkildir. Giriş bölümünde konunun önemi, amacı, araştırmanın kaynakları gibi konular üzerine durulmuştur. Birinci bölümde ana metin el-Misbâh ve müellifi Mutarrızî hakkında kısaca bilgi verilmiş, daha sonra tahkik ettiğimiz eserin müellifi hakkında ulaşabildiğimiz kaynaklardan bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise, Misbâh ve Şerhu Dîbâcetü'l-Misbâh incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, tahkikini yaptığımız metin eklenmiştir. Anahtar Kelimler: Seyyid Alizâde, Dîbâce, Misbâh, Nahiv.
Özet (Çeviri)
In this study, the analysis and evaluation of Seyyid Alizâde's work called Shrhu Dîbâjete'l-Mesbâh is discussed. This study consists of introduction, three main chapters and conclusion. In the introduction part, subjects such as the importance of the subject, its purpose and the sources of the research are emphasized. In the first chapter, brief information is given about the main text al-Misbah and its author, Mutarrizi, and then information about the author of the work we have examined is given from the sources we can reach. In the second part, Mesbâh and Şerhu Dîbâjete'l-Mesbâh are examined. In the third part, the text that we have analyzed has been added.