Ahmed el-Karamânî (Ö-H. 971 - M. 1564) tefsîrinin tahkîk ve değerlendirilmesi (Yusuf, er-Ra'd, İbrahim, el-Hicr ve en-Nahl Sûreleri)
Al-Qarmani interpretation Ahmad b. Mahmoud, who died in the year (971 AH - 1564 AD) (study and investigation) from the beginning of Surah Yusuf to the end of Surah an-Nahl
  1. Tez No: 732677
  2. Yazar: ABDULHAFEDH SAEED HAMMO ALHAJJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, el-Kârâmani, İnceleme, Tahkik, Interpretation, El-Kâramânî, exegesis, science
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 921
Özet
Bu araştırma, Türk âlimi Ahmed bin Mahmud el-Kâramânî el-Hanefî'nin“Al-Asam”lakaplı, (ö. 971/1564) tefsirinin Yusuf, er-Ra'd, İbrahim, el-Hicr ve en-Nahl surelerinden oluşan bölümünün tahkiki olup onun tefsirinde izlediği metottan ayrıntılı bir şekilde bahsetmektedir. Bu kitaba, ilmî değerinden dolayı“Vaiz el-Kâramânî Tefsiri”adı verilmiştir. Çalışmamız el- Kâramânî'nin doğumu, yetiştiği ortam, yaşadığı dönemdeki ilmi hayatından bahsetmektedir. Ayrıca müfessirin, tefsir ilminin yanı sıra hadis, fıkıh, akaid, tasavvuf ve kıraat ilimleri ile ilgili görüşlerine dair önemli bilgileri anlatılmaktadır. Köken itibariyle Arap olmamasına rağmen eserde dil ilimleri ve belagatın büyük payı olduğu, müellifin fesahat ve belagat konusundaki hassasiyeti dikkat çekmektedir. Araştırmada tahkik yöntemi olarak İSAM kurallarına bağlı kalınmış, ulaşılan önemli neticeler sonuç kısmında paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a study and investigation of five chapters from the Qur'an with the exegesis of Ahmed bin Mahmoud El-Kâramânî Al-hanafi, known as“Al-Asam”(d. 1564-971), due to the scientific value of the book, it was given the name of“Vaiz El-Kâramânî Exegesis”. It should be noted that this study does not include the entire Qur'an, but only handles with some chapters (Surahs) such as Yusuf, Al-Ra'd, Ibrahim, Al-Hijr and An-Nahl. Our study also contained the introduction of the author, his birth, upbringing, and the scholars whom he is contemporary with beside scientific value of him. It also turned out through that the study various religious sciences such as Hadith, Jurisprudence, Doctrines, Mysticism and Readings of the Qur'an had contributions to the interpretation of the Qur'an. As the author stated the language sciences and rhetoric had great share in the interpretation. Despite his non-Arabic origin, we find out the accuracy and eloquence of the work. The İSAM method is followed in our research. We summarized the most important results that we reached in conclusion section.