Çağdaş Türk resim sanatında toplumsal gerçekçilik ve Nedret Sekban
Social reality in contemporary Turkish painting and Nedret Sekban
  1. Tez No: 732868
  2. Yazar: MEHMET KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YAZKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Nedret SEKBAN, Toplumsal Gerçekçilik, Türk Resim Sanatı, Social Realism, Turkish Painting, Nedret Sekban
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Çağdaş Türk Resim sanatında Toplumsal gerçekçilik akımı, sanat yapıtları ve sanatçıları incelenmiştir. Tarihsel süreç göz önünde bulundurularak yapılan bu incelemede öncelikle toplumun sorunları üzerine ele alınan ve üretimde bulunan sanatçılar ve incelenmiştir. Toplumsal gerçekçi akımı Türk toplumunun yeni kültürel kimlik oluşturma sürecinin en yoğun yaşandığı dönemi olarak nitelendirilir. Bu dönemde düşünsel, sanatsal, toplumsal ve siyasal anlamda yaşanan olayların Türk resmini figür seçimi olarak yeni bir döneme taşıdığı görülmektedir. Türkiye'de resim sanatı bazen toplumdaki gelişmelerle, bazen de toplumdaki gelişmelerin ilerisinde bir seyir izlemektedir. Her durumda resim toplumun yapısı ile etkileşim içindedir. Çağdaş Türk Resim sanatını toplumsal gerçekçilik bakımından inceleyen bu çalışmada söz konusu olguya yaklaşan Toplumsal Gerçekçi ressam Prof. Dr. Nedret Sekban'ın hayatı ve eserleri esas alınmıştır. Figür ressamı olan Nedret Sekban, her eserinde İnsanı merkeze koymaktadır ve doğa olsun kompozisyonu olsun insanı ve insanın günlük hallerinin anlatıldığı biçimlendirmeye hizmet etmektedir. Araştırmacı bir tavır sergileyen sanatçı, resmini yapmadan önce giriştiği farklı ön denemelerle belirleyiciliğini oluştururken; ayrıca kendi iç dünyasının izlerini kullanarak gerçek dünyayı yeni bir yorumla ele almaktadır. Sekban, eserlerinde“Karadeniz yöresinin insanlarını ve yaşamlarını anıtsal figür yorumuna bağlı bir anlayış içinde göstermektedir. Maden ve kanal işçilerinin yaşam kesitlerini yansıtan resimlerinde abartısız, oldukları gibi görünen insanlar tüm gerçeklikleri ile ele alınmakta ve 'insan' olgusu her yönü ile verilmek istenen mesajın özünü oluşturmaktadır”Sekban, 1970'lerden sonra gelişen eğilimler karşısında, figürcü çıkışın etkisini ve önemini duyurmaya yönelik sanatçı kuşağı içinde yer almıştır. Nedret Sekban'ın figürleri, güçlü ve gerçekçi anlatımlarını toplumsal çizgi içinde ısrarla tutmaktadır. Sağlam figürler toplumsal realite ve sınıfsal dokuyu kentin içine doğru çekilen ve değerlendirilen resimsel gerçeklik boyutlarında irdelerken, aynı zamanda yüksek bir estetik kategoriye de varmıştır.
Özet (Çeviri)
The artist who is part of the society that defends his social realist tendency. It deals with the events and culture that exist in social life within the social characteristics of the environment in which it lives as a form of artistic expression. In the 19th century, the changes that occurred in the social structure as a result of industrialization and the transition to democracy movements that started in Europe, especially in Europe, were reflected in the artistic understanding of the countries, and therefore the art of painting was also affected by these changes. While the desire to have a good status in the history of mankind has always maintained its importance, the reflection of social problems on art has been inevitable. In general, a form of expression for society has been formed by taking its resources from social life. Art movements had a strong interaction with the political and economic developments that were influential in the USSR, the USA, Germany, Mexico, Italy, and France. His Works are classified under the headings“ social and critical realities.”The emergence of the“Social Realist”movement, its development process on Turkish painting art, and the studies done in this direction are included in this current Turkish painting that started in the world. The influence of Prof. Dr. The Nedret Sekban's Social Realist movement on art life and works has been studied.