Gender identities in Caryl Churchill's selected plays
Caryl Churchill'in seçilen oyunlarında cinsiyet kimlikleri
  1. Tez No: 732869
  2. Yazar: SAJA KHALIL MUHAMMAD AL-MASHADANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE GÜNSELİ İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: feminizm, performans, postmodern, ataerkillik, toplumsal cinsiyet, kapitalizm sosyal, eşcinsel, feminism, performance, postmodern, patriarchy, gender, capitalism social, homosexual
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Churchill kendini“sosyalist-feminist”olarak görüyor. Onun tiyatro çalışmaları hem sınıf hem de toplumsal cinsiyeti bir araya getiriyor. Daha sonraki oyunları, özellikle postmodern oyunları; toplumsal cinsiyet ve kimlik konularını benimsiyor. Dolayısıyla bu çalışma, Caryl Churchill'in seçilmiş oyunlarını feminist ve postmodernist bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Top Girls, sosyalist feminist felsefenin net bir açıklamasını sunarken, Cloud Nine, karmaşık toplumsal cinsiyet ve cinsellik alanını dramatize etmeye çalışmanın sorunlarını ve karmaşıklığını gösterir. Bu nedenle, çalışma Churchill'in ataerkillik, kapitalizm ve cinsiyet ayrımcılığı gibi güçlü ideolojileri baltalamak için kullandığı çeşitli araçlara ve yaklaşımlara odaklanmaktadır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, tezin teorik kısmını sunar ve iki bölümden oluşur, feminizm ve postmodern feminizm teorilerine ve bunların uygunluğuna genel bir bakış. İkinci bölüm, Top Girls'ü postmodernist görüşler ışığında değerlendirir. Churchill'in feminist konumunu ifade etmek ve vurgulamak için postmodernizm tarafından sunulan teorik araçları nasıl kullandığını ve hakim ideolojiler hakkında sorular sormak ve kadınların tasvir edildiği geleneksel yollarla yüzleşmek için postmodern taktikleri nasıl kullandığına fikir yürütüyorum. Top Girls analizi için teorik bir çerçeve oluşturmak için Hutcheon'un“postmodernist feminist parodisi”ve“temsil siyaseti”nden yararlandım. Bu çalışmanın üçüncü bölümünde, Butler'ın“performans ve performatiflik”, drag ve cross-dressing, cinsiyet düzenlemesi ve normlar konusundaki fikirleri ışığında Cloud Nine'ı analiz etmek ve değerlendirmek için feminist teoriyi kullandım. Saja AL-MASHADANİ, 2021
Özet (Çeviri)
Caryl Churchill views herself as a socialist-feminist and her theatrical works incorporate both class and gender, while her later plays also embrace the postmodern subjects of gender and identity. This study, therefore, sets out to investigate Churchill's selected plays from a feminist and postmodernist perspective. Top Girls provides a clear exposition of socialist feminist philosophy, whereas Cloud Nine demonstrates the problems and complexity of attempting to dramatize the complicated area of gender and sexuality. Hence, the study focuses on the various tools and approaches Churchill uses in her bid to undermine powerful ideologies, such as patriarchy, capitalism, and gender discrimination. The thesis is made up of three parts. The first chapter presents the theoretical part of the thesis and consists of two parts, an overview of feminism and postmodern feminist theories and their relevance. The second chapter assesses Top Girls in light of postmodernist views. I consider how Churchill uses the theoretical tools offered by postmodernism to articulate and emphasize her feminist position, and her use of postmodern stratagems to raise questions about prevailing ideologies and confront the traditional ways in which women are portrayed. I have drawn on Hutcheon's“feminist postmodernist parody”and“politics of representation”, to build a theoretical framework for analyzing Top Girls. In the third chapter of this study I have employed the feminist theory to analyze and evaluate Cloud Nine in the light of Butler's ideas on“performance and performativity”, drag and cross-dressing, gender regulation, and norms. Saja AL-MASHADANİ, 2021