Sosyal medya gastronomi bilgi kalitesinin destinasyon yemek imajına etkisi: Adana'yı ziyaret eden yerli turistler üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 733041
  2. Yazar: SENA NAKİLCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Bilgi kalitesi, Destinasyon, Gastronomi, Kalite, Sosyal medya, Turistler, Yemek imajı, Yemekler, Adana, Information quality, Destination, Gastronomy, Quality, Social media, Tourists, Food image, Dishes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında sosyal medya gastronomi bilgi kalitesinin destinasyon yemek imajına etkisi araştırılmıştır. Amacı bağlamında hipotez test edici araştırmalar sınıfına giren bu araştırmada değişkenler arası ilişkiler, ilişkisel tarama modeli ile incelenmiştir. 11 Mayıs 2022 – 26 Mayıs 2022 tarihleri arasında Adana'yı ziyaret eden turistlerden kolayda örnekleme yöntemi ile toplam 315 anket derlenmiştir. Elde edilen verilere ilk olarak sapan analizi, çoklu normal dağılım analizi, güvenilirlik analizleri ve çeşitli geçerlilik analizleri uygulanmıştır. Hipotezler, Kovaryan Temelli Yapısal Eşitlik Modellemesiyle test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, sosyal medya bilgi kalitesi değişkenlerinden yapısal bilgi kalitesi (β=0.20) ve bağlamsal bilgi kalitesinin (β=0.43) bilişsel yemek imajını olumlu yönde ve anlamlı olarak etkilediği görülmektedir (p<0,05). Sosyal medya bilgi kalitesi değişkenlerinin duygusal yemek imajına etkisi incelendiğinde; yapısal bilgi kalitesinin anlamlı bir etkiye sahip olmadığı (p>0.05), buna karşılık bağlamsal bilgi kalitesinin (β=0.38) olumlu yönde ve anlamlı etkisi ortaya çıkmıştır. Test edilen bir diğer hipotez sonucuna göre ise bilişsel yemek imajının duygusal yemek imajını (β=0.54) olumlu yönde ve anlamlı olarak etkilediği görülmektedir (p<0,05). Son olarak hem bilişsel yemek imajının (β=0.39) hem de duygusal yemek imajının (0.51) çabasal imaj algısını (sadakat) olumlu yönde ve anlamlı olarak etkilediği görülmektedir (p<0,05). Sonuç olarak, sosyal medya bilgi kalitesinin yerli turistlerin seyahat sürecindeki gastronomik imaj algılamaları açısından önemli bir faktör olduğu söylenebilir. Buradan hareketle olumlu gastronomik imaj oluşturulması için turizm ve gastronomi işletmeleri ve destinasyon yöneticilerinin sosyal medya yönetimi açısından bütünleşik, iyileştirici ve geliştirici çabalar içinde olmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the effect of social media gastronomy information quality on the destination food image. The research, which falls under the category of hypothesis testing researches in the context of its purpose, investigates the relations between the variables through relational survey model. A total of 315 questionnaires collected from the tourists who visited Adana between 11 May 2022 and 26 May 2022 by using the convenience sampling method. Firstly, outlier analysis, multiple normal distribution analysis, reliability analysis and various validity analyzes were applied to the obtained data. The hypotheses were tested with Covariance Based Structural Equation Modeling (CB-SEM). According to the first findings about the relationship between information quality and food image; intrinsic information quality (β=0.20) and contextual information quality (β=0.43) have positive and significant impact on cognitive food image (p<0.05), whereas only contextual information quality (β=0.38) has a positive and significant effect on affective food image (p<0.05). According to the results of another hypothesis, cognitive food image (β=0.54) has a positive and significant impact on the affective food image. Finally, both cognitive food image (β=0.39) and affective food image (0.51) have positive and significant effect on conative food image (p<0.05). As a result, it can be said that the quality of social media information is an important factor in terms of gastronomic image perceptions of domestic tourists during the travel process. From this point of view, in order to constitute a positive gastronomic image, it is recommended that tourism and gastronomy businesses and destination managers should engage in integrated, reformative and developing efforts in terms of social media management.