Denetimli serbestlik müdürlüğü çalışanlarının iş memnuniyetlerinindoğrulayıcı faktör analizi ile incelenmesi
Investigation of business satisfaction of probation directorate employees by confirmatory factor analysis
  1. Tez No: 733061
  2. Yazar: NAZLI TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ YURT ÖNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Denetimli serbestlik sistemi, doğrulayıcı faktör analizi, iş memnuniyeti, Minnesota İş Memnuniyeti Ölçeği, Probation system, confirmatory factor analysis, business satisfaction, Minnesota Satisfaction Scale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada 5 farklı ilde bulunan denetimli serbestlik müdürlüklerinde görev yapan personelin iş memnuniyetleri hakkında bir araştırma yapılmıştır. Minnesota İş Memnuniyet Ölçeği kullanılarak hazırlanan çevrim içi anket ile toplanan veriler doğrulayıcı faktör analizi ile değerlendirilmiştir. İçsel memnuniyet ve dışsal memnuniyet olmak üzere iki faktörden oluşan ölçeğin yapısı incelenerek memnuniyeti etkileyen değişkenler açıklanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum iyiliği indeksleri incelenerek ölçeğin uygulanan yeni yapıya geçerliliğinin sağlandığı görülmüştür. Ölçeğin güvenilirliği ise Cronbach'ın Alfa güvenirlik katsayısı ile ölçülmüş ve ölçeğin yüksek güvenilirlikte olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların meslekten ayrılma düşüncesinin, mesleğin ilk yıllarında daha fazla olduğu açıklanmıştır. Ayrıca katılımcıların meslekten ayrılma düşüncesinin şu anda çalışmakta olduğu işe kendi isteği ile girmeyenlerde daha fazla olduğu açıklanmıştır. Katılımcıların yaptıkları iş karşılığında takdir edilmelerinin dışsal memnuniyeti en çok etkileyen durum olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılara mesleklerini yaparken kendi yöntemlerini kullanabilme imkânı verilmesinin içsel memnuniyeti en çok etkileyen durum olduğu görülmüştür. Faktörler incelendiğinde ise katılımcıların içsel memnuniyetlerinin, dışsal memnuniyetlerinden daha fazla olduğu değerlendirilmiştir. Merkezde ve teşkilatta denetimli serbestlik hizmetlerinin yürütülmesinde personelin iş memnuniyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, görevlerin yürütülmesinde maksimum verimle çalışmalarına katkı sağlayacaktır. Böylece mevzuatta belirtilen görevlerin yapılmaktan öte, kişinin isteyerek çalışma ve işini sevme halini almasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, a research was conducted on the job satisfaction of the personnel working in probation directorates in 5 different cities. The data collected by the online questionnaire prepared using the Minnesota Job Satisfaction Scale were evaluated with confirmatory factor analysis. The structure of the scale, which consists of two factors, internal satisfaction and external satisfaction, was examined and the variables affecting satisfaction were determined. As a result of confirmatory factor analysis, goodness of fit indices were examined and it was seen that the validity of the scale to the new structure was ensured. The reliability of the scale was measured with Cronbach's Alpha reliability coefficient and it was seen that the scale had high reliability. It was observed that the participants' thoughts of leaving the profession were higher in the first years of the profession. In addition, it was observed that the thought of leaving the profession was higher in those who did not voluntarily enter their current job. It has been observed that the participants' appreciation for their work is the most affecting external satisfaction. It has been seen that giving the participants the opportunity to use their own methods while doing their job is the situation that affects the inner satisfaction the most. When the factors were evaluated, it was determined that the internal satisfaction of the participants was higher than the external satisfaction. Determining the factors affecting the job satisfaction of the personnel in the execution of probation services in the center and in the organization will contribute to their work with maximum efficiency in the execution of their duties. Thus, beyond the fulfillment of the duties specified in the legislation, it will contribute to the person's willingness to work and love his job.