Ubeydullah B. Muhammed es-Semerkandî'nin Garîbü'l-Kur'ân eserinin tahkikli neşri, tanıtım ve değerlendirmesi
Ubeydullah B. Muhammed es-Semerkandî's work of Gar'bü'l-Kur's damaged paper, promotion and evaluation
- Tez No: 733090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL DELİSER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ubeydullah b. Muhammed es-Semerkandî, Garaîbü'l-Kur'ân, Ubeydullah b. Muhammed es-Semerkandi, Garîbü'l Quran
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Biz bu çalışmada tefsir ilminde önemli bir yere sahip olan, bilinmeyen, anlaşılması zor, kapalı manaları anlamada önemli bir yere sahip olan, Kur'an ilimlerine ait henüz mahtut (yazma) halde bulunan, müteahhir dönem Maturidiyye âlimi Ubeydullah b. Muhammed es-Semerkandî'ye (öl. 701/1301) ait Garîbü'l-Kur'ân aldı eseri tahkik ettik. Çalışmamız giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusuna ve amacına değindik. Birinci bölümde müellifin hayatından ve eserlerinden, ikinci bölümde ise eserin tahkikli metnini, tahkikte izlenen yöntemi belirtip eserin nüshalarını tanıttık, eser hakkında bilgi vererek kısa bir değerlendirme yaptık.
Özet (Çeviri)
In this study, we searched and analyzed the Garîbü'l Quran which was written by the in post-classical İslamic period scholar, Ubeydullah b. Muhammed es-Semerkandi. This manuscript book has an important role in commentary science in Quran and in understanding unknown, need to be commented meanings. This book is also a handwriting, manuscript study. Our study consists of two sections; Introduction and two main parts. In preface, we evaluated the subject and the purpose of the study. In the first section, we introduced the author's life and his studies. In the second part, we did the critical and analyzing addition of the study and the methods followed in criticising and analyzing. And also we introduced the variations of the manuscript. We did a short evaluation by giving information about this study.