Toplumsal yaşlanma ve yaşlı dolandırıcılığı 'Erzincan örneği'
Social aging and old fraud 'case of Erzincan'
- Tez No: 733387
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ÖZBEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlanmanın Sosyolojisi, Toplumsal Yaşlanma, Yaşlı Dolandırıcılığı, Risk Toplumu, Aging, Sociology of Aging, Social Aging, Eldery Fraud, Society of Risk
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Toplumsal Yaşlanma ve Yaşlı Dolandırıcılığı, Erzincan Örneği adlı bu çalışmada amaç tüm dünyada olduğu üzere Türkiye'de de toplam nüfus içerisinde oranı artan yaşlı nüfusun, aşırı modernleşme sürecinde bilişim ve iletişim teknolojilerinin gelişim düzeyi ve artan çeşitliliğine bağlı olarak ortaya çıkan yeni tip dolandırıcılık yöntemleri karşısında daha kolay mağdur edildiklerini ve bu kesimin en çok istismar edilen yönlerini ortaya koyabilmektir. Çalışmamızın teori kısmında yaşlılık kavramı, yaşlılık kuramları, toplumsal yaşlanma, postmodernizm ve teknoloji konuları ele alınmıştır. Uygulama kısmında Erzincan ilinde yaşayan son 5 yıl içerisinde dolandırıcılık suçu mağduru 60 yaş ve üzeri 26 erkek ve 12 kadından oluşan toplam 38 katılımcıyla derinlemesine görüşme yöntemi uygulanarak nitel veriler toplanmış ve onların dolandırıcılık suçu karşısındaki risk konumları sosyolojik açıdan incelenmiştir. Çalışmamızın sonuç kısmında ise elde edilen bulgular yaşlıların en çok istismar edilen yönleriyle birlikte değerlendirilerek“Risk Toplumu Kuramı”açısından yaşlanma sürecinde teknolojinin güvenli kullanımı ve yaşlıların finansal güvenliğe dair bir takım öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which is called Erzincan Sample of Social Aging and Elder Fraud, is to prove that elder individuals, whose ratio in total population is increasing, are likely to be more victimized to newly occuring fraud methods compared to young individuals by depending on development level of communication and data processing technology and is to reveal their exploited aspects. In theoretic part of our study, we dealt with ageing concept, social ageing, postmodernism, technology and ageing theory. In application phase, we collected qualitative datas by interviewing total 38 participants who is older than 60 years old, 26 men and 12 women who suffer from fraud in last 5 years and examined their risks sociologically. As to conclusion part of our article, we developed some suggests about financial safety and safe usage of technology of elder ibdividuals by evaluating the findings with the aspects of exploited ways of elders.