تحقيق كتاب: 'إشارة بعض أهل الوفاء بجمع أحكام بيع الوفاء' للمؤلف: عبد الله الكازروني
Afifuddin Abdullah B. Hasan El-Afif El Kazerûnî'nin 'İşârâtü Ba'zi Ehli'l-vefâ Bi Cem'i Ahkâmi Bey'i'l-vefâ' isimli eserinintahkik ve değerlendirilmesi
- Tez No: 733505
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, akitler, satış, vefa, rehin, jurisprudence, sales, contracts, loyalty, mortgage
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Fıkıh ilmi, şer'î ilimler arasında derece ve ehemmiyet bakımından en önemli bilim dallarından biridir. Yaratılışın hikmeti Yüce Allah'a ibadettir, ibadet ise İslam fıkhını ve ilgili hükümleri bilmeye bağlıdır. Fıkıh mezheplerinin usulleri bu tür program ve yöntemlerdeki ihtilaflarla şekillenmektedir. Afifuddin Abdullah b. Hasan el-Afif el-Kazerûnî'nin“İşârâtü ba'zi ehli'l-vefâ bi cem'i ahkâmi bey'i'l-vefâ”isimli eserinin tahkik ve değerlendirilmesi adlı araştırma Hanefi fıkhında önemli bir konuyu incelemektedir. Bu araştırma yazma eser kütüphanelerindeki Hanefi fıkıh kitaplarından bir nüshayı tahkik ederek tanıtmayı, alandaki yerini, müellifin alana katkısını tespit etmeyi ve Hanefilerin delilleri ele alma yöntemini ve onlardan nasıl hüküm çıkaracağını göstermeyi amaçlamaktadır. Tahkikte tümevarım yöntemi kullanılmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır: Yazma nüshanın Hanefi mezhebi müteahhirin alimleri arasında önemli eserlerden biri olduğu, bey'i vefâ konusundaki fetvaların çoğu Hanefi mezhebinde tercih edilen görüşü temsil ettiğinden iftâ açısından son derece önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Jurisprudence is one of the most significant legal sciences, since the worship of God Almighty is where the wisdom of creation is discovered, and worship can only be with knowledge of Islamic jurisprudence and its evidence, and the rulings related to it. This letter explains (Some of the people of loyalty's reference to collecting the provisions of the sale of loyalty), by the author Afif Al-Din Abdullah Al-Kazaruni Al-Makki Al-Hanafi, sheds light on an important aspect of Hanafi jurisprudence, as the study aimed to bring out one of the books of Hanafi jurisprudence to the jurisprudence library, through the investigation of this manuscript. beginning with the definition of the manuscript, how to achieve it, explaining the impact of its investigation in the Islamic arena, highlighting the author's position, demonstrating his scientific efforts, showing the method of the Hanafis in dealing with evidence, and how to derive rulings from them:The importance of the manuscript, and the great benefits it contained for those who respond to fatwas, and the treatise is one of the most important books written in this field among the later scholars of the Hanafi School; because most of the fatwas contained in it represent the most correct opinion in the Hanafi School.