Tedavide osteosentez düşünülen instabil pauwels tip 3 femur boyun kırıklarında talonlu kanüllü vidalar iyi bir tercih olabilir mi?
Can talon cannulated screws be a good choice for unstable Pauwels type 3 femoral neck fractures, for which osteosynthesis is considered in the treatment?
  1. Tez No: 733626
  2. Yazar: HAYRİ CAN TAŞKENT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR BAHADIR ALEMDAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur boyun kırıkları, instabilite, osteosentez, talonlu kanüllü vida, Femoral neck fractures, instability, osteosynthesis, talon cannulated screw
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: İntrakapsüler kalça kırıklarının önemli bir bölümünü oluşturan femur boyun kırıkları çoğunlukla ileri yaş grubunda görülmekle birlikte yüksek enerjili travmalar sonrasında genç yaş grubunda da görülebilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında ileri yaş hastalarda parsiyel veya total kalça artroplastisi tercih edilirken genç hasta grubunda osteosentez tercih edilmektedir. Osteosentez ile tespitin sağlamlığında başarıya etki eden en önemli faktör kemik kalitesi ve rijid fiksasyondur. Tespitte çiviler, kayan kanüllü kansellöz vidalar ve kayan kalça-plak vidaları kullanılmaktadır. Bu çalışmada yeni geliştirilen talonlu kanüllü vidaların femur boyun kırıklarının cerrahi tedavisinde iyi bir seçenek olabileceği düşünülerek birçok merkezde tedavide ilk seçenek olarak kullanılan kolay uygulanabilen kanüllü spongioz vidalar ve dinamik kalça vidaları ile yeni geliştirilen talonlu kanüllü vidalar biyomekanik olarak karşılaştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: 36 adet kortikal / sert kansellöz kemik dansitesinde sentetik femur kemik üzerinde Pauwels tip3 instabilfemur boyun kırığı oluşturulduktan sonra 18 kemik dinamik-statik testler için, kalan 18 adeti torsiyonel testler için kullanılmak üzere ayrılmıştır. 18 adet sentetik kemik içeren her grup kendi içerisinde 3 farklı tespit materyali ( kanüllü vida, dinamik kalça vidası, talonlukanüllü vida) uygulanmak üzere 3 gruba bölündü. Dinamik-statik testler sonrası oluşan deplasman miktarları referans alınan ölçü kriterlerince AutoCAD programı üzerinden ölçüldü. Dinamik testler boyunca seri fotoğraf çekimi, statik testler boyunca testin başlangıcı ve sonrası fotoğraf çekimi yapılmıştır. Torsiyonel testler sentetik femurda implant yetersizliği gerçekleşene kadar uygulanmıştır. Bulgular: Her üç grupta dinamik-testlerde stiffness ölçümünde anlamlı fark saptanmazken;torsiyonel testlerde talonlu kanüllü vidalar diğer gruplara üstün bulunmuştur. Dinamik-statik aksiyelyüklenme sonucu talonlu kanüllü vidalar ve dinamik kalça vidası arasında anlamlı bir fark saptanmazken talonlu kanüllü vidalar konvansiyonel kanüllü vidalara statik testlerde AL-BL mesafesi ve CL mesafesi ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı üstün bulunmuştur. Torsiyonel yüklenme testlerinde ise talonlu kanüllü vidalar stiffness ve maksimum tork kategorilerinde kanüllü vidalara üstünlük sağlarken, akma torku kategorisinde dinamik kalça vidalarına istatistiksel olarak anlamlı üstünlük sağlamıştır. Sonuçlar: Çalışma sonucunda talonlu kanüllü vidalar ile modeller üzerinde rijidfiksasyon elde edilebildiği gözlemlendi.İnstabil femur boyun kırıklarının tedavisinde bir çok merkezde ilk tercih olarak kullanılan dinamik kalça vidaları ile talonlu kanüllü vidalar arasında biyomekanik olarak dinamik ve yüklenme testlerinde anlamlı fark bulunmamıştır. Ancak torsiyonel testlerde özellikle akma torku değerlerinde talonlu kanüllü vida grubu DHS grubuna göre anlamlı üstün bulunmuştur. Bu sonuçlar göz önüne alındığında osteosentez düşünülen instabil femur boyun kırıklarının cerrahi tedavisinde yeni geliştirilen talonlu kanüllü vidaların kullanımının uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Femoral neck fractures, which constitute an important part of intracapsular hip fractures, are mostly seen in the advanced age group, but can also be seen in the young age group after high-energy traumas. Among the treatment options, partial or total hip arthroplasty is preferred in elderly patients, while osteosynthesis is preferred in the younger patient group. Bone quality and rigid fixation are the most important factors affecting the success of fixation with osteosynthesis. Nails, sliding cannulated cancellous screws, and sliding hip-plate screws are used for fixation. In this study, it was aimed to biomechanically compare the newly developed talon cannulated screws with the newly developed cannulated screws and dynamic hip screws, which are easy to apply, which are used as the first choice in the treatment of femoral neck fractures, in many centers. Methods: After the Pauwels type 3 unstable femoral neck fracture was created on synthetic femur bone in 36 cortical / hard cancellous bone density, 18 bones were reserved for dynamic-static tests and there maining 18 for torsional tests. Each group containing 18 synthetic bones was divided into 3 groups to apply 3 different fixation materials (cannulated screw, dynamic hip screw, talon cannulated screw). The displacement amounts after dynamic-static tests were measured using the AutoCAD program according to the reference measurement criteria. During the dynamic tests, a series of photographs were taken, during the static tests, the beginning and post-test photograph was taken. Torsional tests were performed until implant failure occurred in the synthetic femur. Results: While there was no significant difference in stiffness measurement in dynamic-tests in all three groups; Intorsional tests, talon cannulated screws were found to be superior to other groups. While no significant difference was found between talon cannulated screws and dynamic hip screws as a result of dynamic-static axial loading, talon cannulated screws were found to be statistically superior to conventional cannulated screws in AL-BL distance and CL distance measurements in static tests. Intorsional loading tests, while talon cannulated screws out performed cannulated screws in stiffness and maximum torque categories, they provided statistically significant superiority to dynamic hip screws in yield torque category. Conclusions: As a result of the study, it was observed that rigid fixation could be achieved on the models with talon cannulated screws. There was no significant difference in biomechanical dynamic and loading tests between dynamic hip screws and talon cannulated screws, which are used as thefirstchoice in many centers in the treatment of unstable femoral neck fractures. However, in torsional tests, especially in yield torque values, the talon cannulated screw group was found to be significantlysuperiortothe DHS group. Consideringtheseresults, it has been seen that the use of newly developed talon cannulated screws is appropriate in the surgical treatment of unstable femoral neck fractures considered for osteosynthesis.