Bebeği fototerapi alan annelerin kaygı düzeyleri, emzirme özyeterlilik algıları ve etkileyen faktörler
Anxiety levels of mothers whose babies are receiving phototherapy, perceptions of breastfeeding self-efficacy and influencing factors
  1. Tez No: 734024
  2. Yazar: YAĞMUR BEĞLİ KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM DEMİREL BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: fototerapi, emzirme özyeterlilik, indirekt hiperbilirubinemi, kaygı, yenidoğan yoğun bakım ünitesi, phototherapy, breastfeeding self-efficacy, indirect hyperbilirubinemia, anxiety, newborn intensive care unit
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bebeği Fototerapi Alan Annelerin Kaygı Düzeyleri, Emzirme Özyeterlilik Algıları ve Etkileyen Faktörler Bu araştırma, bebeği fototerapi alan annelerin durumluluk kaygı düzeylerini, emzirme özyeterlilik algılarını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişkisel tipte yapılmıştır. Çalışma T.C. Sağlık Bakanlığı, İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 1. ve 2. Basamak Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde, 01 Şubat-31 Mayıs 2020 tarihleri arasında bebeği fototerapi alan 156 anne ile yürütülmüştür. Hastanenin 1. Basamak ünitesinde anne ve bebek birlikte kalırken, 2. Basamak ünitesinde bebekler annelerinden ayrı olarak küvözde kalmaktadır. Araştırmanın verileri; Anne-Bebek Tanıtım Formu, Durumluluk Kaygı Ölçeği ve Emzirme Özyeterlilik Ölçeği- Kısa formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Tanımlayıcı analizlerde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri, verilerin normal dağılıma uygunluk analizi için Shapiro-Wilk testi, ölçeğin iç tutarlılık güvenilirliği için Cronbach's Alfa testi, normal dağılım gösteren (parametrik) değişkenler için t testi, normal dağılım göstermeyen değerler için Mann Whitney-U testi ve Varyans analizi kullanılmıştır. Ölçekler arası ilişki için korelasyon analizi yapılmıştır. Bütün istatistiksel analizlerde önemlilik seviyesi p0,05). Anneler için, fototerapi ve emzirmenin önemine ilişkin broşür hazırlanmış, araştırmaya katılan her anneye yararlılık ilkesi gereği, taburculuk öncesi broşür ile bilgilendirme yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre; bebekleri 1. basamaktaki annelerin 2. basamaktakilere göre kaygı düzeyleri daha düşük, emzirme özyeterlilik algıları ise daha yüksektir. Birinci basamakta bebeğin anne yanında olmasının ya da 2. basamakta annelerin yoğun bakıma girip bebeğinin bakımına katılıp bebeğini emzirmesinin/beslemesinin annelerin kaygılarını azalttığı ve emzirme özyeterliliklerini olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Çalışmanın yürütüldüğü hastanede, bebeklerin 1. basamak yenidoğan yoğun bakım ünitesinde anne ile kalması ülkemizde bir ilk olarak diğer hastanelere örnek oluşturmaktadır. Bu uygulamaların yaygınlaştırılması ayrıca hemşirelerin bebeği fototerapi alan annelerin kaygı durumu hakkında bilgi sahibi olması ve emzirme özyeterliliği için danışmanlık vermesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Anxiety Levels of Mothers Whose Babies Are Receiving Phototherapy, Perceptions of Breastfeeding Self-Efficacy and Influencing Factors This research was conducted in a descriptive and relational type in order to determine the anxiety levels, breastfeeding self-efficacy perceptions and the affecting factors of mothers whose babies received phototherapy. Working T.C. The study was conducted with 156 mothers whose babies received phototherapy between February 01 and May 31, 2020 in the 1st and 2nd Stage Neonatal Intensive Care Units of the Ministry of Health, İzmir Bakırçay University Çiğli Training and Research Hospital. While the mother and baby stay together in the 1st level unit of the hospital, the babies stay in the incubator separately from their mothers in the 2nd level unit. The data of the research; It was collected by face-to-face interview method using the Mother-Baby Identification Form, the State Anxiety Scale and the Breastfeeding Self-Efficacy Scale-Short form. In descriptive analyses, number, percentage, mean, standard deviation values, Shapiro-Wilk test for the analysis of data conformity with normal distribution, Cronbach's Alpha test for internal consistency reliability of the scale, t test for normally distributed (parametric) variables, Mann Whitney for non-normally distributed values -U test and analysis of variance were used. Correlation analysis was performed for the relationship between scales. In all statistical analyses, the significance level was accepted as p0.05). A brochure was prepared for mothers about the importance of phototherapy and breastfeeding, and every mother participating in the study was informed with a brochure before discharge, in accordance with the principle of usefulness. According to the results of the research; Mothers whose babies were in the first step had lower anxiety levels and higher breastfeeding self-efficacy perceptions than those in the second step. It is seen that the fact that the baby is with the mother in the primary care level or that the mothers enter the intensive care unit and participate in the care of their infants and breastfeed their infants in the second step reduce the anxiety of the mothers and increase their breastfeeding self-efficacy. The fact that babies stay with their mothers in the 1st step neonatal intensive care unit in the hospital where we study is a first in our country, setting an example for other hospitals. It should be ensured that nurses have information about the anxiety status of mothers whose babies receive phototherapy and provide counseling for breastfeeding self-efficacy.