Covid-19 döneminde mutluluk ile mutluluğun temel belirleyicileri ilişkisi: Isparta örneklemi üzerinden değerlendirme
With happiness in the covid-19 periodthe relationship between the basic determinants of happiness: Evaluation on the sample of Isparta
- Tez No: 734060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mutluluk, YaĢam Memnuniyeti, COVID-19, Happiness, Life Satisfaction, COVID-19. viii ÖNSÖZ ÇalıĢmamda bana destek olan sayın hocam Dr. Öğr. Üyesi Esr
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde mutluluk ekonomik kalkınmanın en temel göstergelerinden biri haline dönüĢmektedir. Buradan hareketle özellikle davranıĢsal iktisat alanı kapsamında mutluluk çalıĢmaları her geçen gün artmaktadır. Literatürden hareketle mutluluğun belirleyicilerini sosyo ekonomik faktörler, ekonomik faktörler ve çevresel ve kurumsal faktörler olarak gruplandırmak mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra son üç yıldır dünya; sosyo ekonomik faktörler, çevresel ve kurumsal faktörler ve ekonomik faktörleri etkileme yoluyla bireylerin mutluluk düzeyini de önemli düzeyde etkileyen COVID-19 salgını ile karĢı karĢıya kalmıĢtır. Buradan hareketle çalıĢmada çalıĢmada literatürde mutluluk ile iliĢkili olduğu belirtilen sosyo ekonomik faktörler, kurumsal faktörler ve ekonomik faktörlerin COVID-19 döneminde de mutluluk ile iliĢki içerisinde olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. ÇalıĢma 4 bölümden oluĢmaktadır. Birinci bölümde iktisat ve psikoloji iliĢkisi ve davranıĢsal iktisat alanı kısaca değerlendirilmiĢ olup, ikinci bölümde mutluluk, yaĢam memnuniyeti gibi kavramlar üzerinde durularak mutluluğun ölçümü ve temel belirleyicileri açıklanmıĢtır. Üçüncü bölümde Covid-19 salgınının etkileri incelenmiĢtir. Dördüncü bölümde ise, araĢtırmanın analiz kısmı yer almaktadır. ÇalıĢmanın kapsamını Isparta ilinde yaĢayan 18 yaĢ ve üzerinde olan bireyler oluĢturmaktadır. ÇalıĢmanın analizi için katılımcılara 21 adet soru sorulmuĢtur. ÇalıĢmada elde edilen verilerin analizi için SPSS 23 istatistik programı kullanılmıĢtır. Veriler ki-kare yöntemi kullanılarak analiz edilmiĢtir. Sonuç olarak, COVID-19 salgını döneminde, çalıĢmada kullanılan sosyo ekonomik, ekonomik ve kurumsal faktörler ile mutluluk ve yaĢam memnuniyeti arasında anlamlı bir iliĢki tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Today, happiness turns into one of the most basic indicators of economic development. From this point of view, happiness studies are increasing day by day, especially within the scope of behavioral economics. Based on the literature, it is possible to group the determinants of happiness as socio-economic factors, economic factors, and environmental and institutional factors. In addition to this, the world for the last three years; has faced the COVID-19 epidemic, which also significantly affects the happiness level of individuals by influencing socio-economic factors, environmental and institutional factors and economic factors. From this point of view, in the study, it is aimed to evaluate whether socio-economic factors, institutional factors and economic factors, which are stated to be related to happiness in the literature, are also in a relationship with happiness in the period of COVID-19. The study consists of 4 parts. In the first part, the relationship between economics and psychology and the field of behavioral economics are briefly evaluated, and in the second part, concepts such as happiness and life satisfaction are emphasized, and the measurement of happiness and its main determinants are explained. In the third chapter, the effects of the Covid-19 epidemic were examined. In the fourth chapter, there is the analysis part of the research. The scope of the study consists of individuals aged 18 and over living in the province of Isparta. For the analysis of the study, 21 questions were asked to the participants. SPSS 23 statistical program was used for the analysis of the data obtained in the study. Data were analyzed using the chi-square method. As a result, a significant relationship was found between the socio-economic, economic and institutional factors used in the study and happiness and life satisfaction during the COVID-19 epidemic period.