Kore Savaşı'nda Türklerin açtığı bir okul: Ankara Okulu ve Yetimhanesi
A school opened by Turks in the Korean War: Ankara School and Orphanage
  1. Tez No: 734143
  2. Yazar: NİHAT ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kore Savaşı, Ankara Okulu, Koreli Yetimler, Kore Halkı, Cephe Arkası, Kore ve Türkiye İlişkileri, Korean War, Ankara School, Korean Orphans, Korean People, Behind the Front, Relations between Korea and Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Kore yarımadasında savaş 25 Nisan 1950 yılının sakin bir pazar sabahında, Kuzey Kore'nin Güney Kore topraklarına aniden taarruz etmesiyle başlamıştır. Kuzey Kore Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ve Çin tarafından desteklenirken Güney Kore ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşmiş Milletler (BM) Ordusunca desteklenmiştir. BM'in üye devletlere çağrıda bulunması üzerine Türkiye, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin 30 Haziran 1950 tarihinde almış olduğu karar neticesinde Kore'ye asker yollamış ve Türk birlikleri cephe-cephe gerisinde göstermiş olduğu kahramanlıklarla da savaşın ve Kore halkının kaderini değiştirmiştir. Türkiye'nin Kore'ye gönderdiği Kore Türk Tugayı Kore topraklarına ayak bastığı andan itibaren Kore halkının gönlünü kazanmaya başlamıştır. Kunu-ri ve kanlı Wegas, Kumyangjang-ni Muharebeleri başta olmak üzere pek çok cephede sergilediği üstün başarıların yanı sıra savaşın olumsuz şartlarından etkilenen Koreli sivil halka ve çocuklara da daima destek olmuştur. Kore Savaşına iştirak eden 22 Birleşmiş Milletler Kuvveti içerisinde yalnızca Türk Tugayı, Suwon kentinde yatılı“Ankara İlkokulu”açarak savaş ortamında kimsesiz kalan Kore'li çocukların bakımını ve eğitiminidüşünmüştür. Türk Tugayı'nın açmış olduğu Ankara Okulu ve Yetimhanesi, savaşta ortada kalan pek çok Koreli yetim çocuğun barındığı ve eğitim aldığı sıcak bir yuva olmuştur. Ankara Okulu ve Yetimhanesi, kimsesi kalmayan Koreli çocukların emniyetli bir yerde kalmalarını, ana-babasız kalmanın burukluğunu üzerlerinden atmalarını, savaş psikolojisinden uzaklaşmalarını ve temel eğitim almalarının olanağını sağlamıştır. Türk askerleri yemeklerini ve sevgi dolu yüreklerini bu çocuklarla paylaşmış, okulun ve çocukların her türlü ihtiyacını karşılamak için elinden gelen yardımı yapmıştır. Türk askerlerinin ve Güney Kore hükümetinden talep edilen öğretmenlerin çabasıyla çocuklar savaş devam ederken olabildiğince iyi bir temel eğitim almışlar ve savaş ortamından uzak tutulmuşlardır. Türk askerinin, savaştan muzdarip olan Koreli çocuklara ve yaşlılara uzattığı yardım eli, sivil halka imkânları çerçevesinde sağladığı eğitim, sağlık vb. sosyal hizmetlerle de günümüze kadar uzanan Türkiye-Güney Kore dostluğunun da alt yapısını oluşturmuştur. Bu çalışma ile Kore savaşında cephede korkusuzca destan yazan savaşın kaderini değiştiren kahraman Türk askerinin cephe arkasında da biçare durumdaki siviller ve özellikle savaşın yetim bıraktığı Kore'li çocuklar için yaptığı fedakârlığın bilinmesi, bu konuda farkındalık oluşmasına katkı sağlaması, Türklerin cephede korkusuz bir yürek cephe arkasında ise şefkatli bir el olduğunun bilincine varılması adına unutulanlar ve bilinmeyenlerin gün yüzüne çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The war on the Korean peninsula began on a quiet Sunday morning on April 25, 1950, when North Korea suddenly attacked the territory of South Korea. North Korea was supported by the Union of Soviet Socialist Republics (USSR) and China, while South Korea was supported by the United States (US) and United Nations (UN) Army. Upon the UN's call to the member states, Turkey sent soldiers to Korea as a result of the decision taken by the Turkish Grand National Assembly (TBMM) on 30 June 1950, and the Turkish troops changed the fate of the war and the Korean people with their heroism behind the front. The Korean Turkish Brigade, which Turkey sent to Korea, started to win the hearts of the Korean people from the moment they set foot on Korean soil. Kunu-ri and the bloody Wegas have always supported the Korean civilian population and children, who were affected by the negative conditions of the war, as well as their outstanding achievements on many fronts, especially the Battles of Kumyangjang-ni. Among the 22 United Nations Forces that participated in the Korean War, only the Turkish Brigade thought of the care and education of Korean children who were orphaned in the war environment by opening a boarding“Ankara Primary School”in the city of Suwon. The Ankara School and Orphanage opened by the Turkish Brigade became a warm home where many Korean orphans who were left in the middle of the war were sheltered and educated. Ankara School and Orphanage provided the opportunity for orphaned Korean children to stay in a safe place, to get over the bitterness of being without parents, to get away from the psychology of war, and to receive basic education. Turkish soldiers shared their meals and their loving hearts with these children, and did their best to meet all the needs of the school and the children. With the efforts of the Turkish soldiers and the teachers demanded from the South Korean government, the children received the best basic education as possible during the war and were kept away from the war environment. The helping hand extended by the Turkish military to the Korean children and the elderly suffering from the war, the education, health, etc. provided to the civilian population within the framework of their possibilities. It has also formed the infrastructure of the Turkey-South Korea friendship, which extends to the present day with social services. With this study, knowing the sacrifice made by the heroic Turkish soldier who fearlessly wrote an epic on the front and changed the fate of the war on the front, for the helpless civilians and especially the Korean children left behind by the war, contributes to awareness on this issue, and that if the Turks are behind the front with a fearless heart, this study It is aimed to bring to light the forgotten and unknown in order to be aware of the fact that there is a compassionate hand.