Avrupa'da 15. yüzyıldan 20. yüzyıla cam üretiminde el boyama uygulamalarının gelişimi
The development of hand painting applications in glass production from the 15th to the 20th centuries in Europe
- Tez No: 734229
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKTUĞ GÜNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Altın yaldız, Avrupa camları, Emaye, Lüster, El boyama, Gold gilding, European glass, Enamel, Luster, Hand-painted
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında özellikle Avrupa'da cam üzerine el boyama uygulamaları, ele alınmıştır. Tez beş ana başlıktan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, tezin amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla Avrupa'da cam üretiminde görülen gelişmeler ve bu gelişmelerin Venedik ve Murano, İngiltere, Fransa ile İspanya, Çukur Ülkeler, son olarak da Bohemya ve Almanya ülkelerindeki yerel üretim olan ve ticareti yapılan cam ürünlere etkileri ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Avrupa'da 15. yüzyıldan 20. yüzyıla cam üretiminde el boyama uygulamalarının gelişimi, emaye, altın yaldız, lüster malzemeleri, kullanılan malzeme ve araç gereçleri ve el boyama uygulamalarının, ülkeler özelinde araştırması yapılmıştır. Dördüncü bölümde, günümüzde cam objeler üzerine el boyama uygulamaları başlığı altında, el boyama uygulamaları kullanan sanatçılar ve bu sanatçıların işlerine değinilmiştir. Son bölümde ise araştırmacının ürettiği işlerin eskizleri, yapım aşamaları ve çalışmaları ile çalışmalarının künyeleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, hand painting applications on glass, especially in Europe, are discussed. The thesis consists of five main titles. In the introduction, the aim, scope and method of the thesis are explained. In the second part of the study, the developments in glass production in Europe from the 15th to the 20th century and the effects of these developments on glass products, which are locally produced and traded in Venice and Murano, England, France and Spain, Low Countries, and finally Bohemia and Germany. taken. In the third part of the study, the development of hand painting practices in glass production from the 15th to the 20th century in Europe, enamel, gilding, luster materials, materials and tools used, and hand painting practices were researched specifically for countries. In the fourth chapter, under the title of hand painting applications on glass objects today, artists using hand painting applications and the works of these artists are mentioned. In the last part, there are the sketches of the works produced by the researcher, the construction stages and works and the tags of the works.