Muhammed b. Alevî el-Mâlikî ve Hadisçiliği
Muhammad b. Alawi al-Maliki and His Hadith Methodology
  1. Tez No: 734267
  2. Yazar: BETÜL SAĞLAM CANSABUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Hadis Usûlü, Muhammed b. Alevî el-Mâlikî, Sünnet, Hadith, Hadith Methodology, Muhammad b. Alawi al-Maliki, Sunnah
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Muhammed b. Alevî el-Mâlikî, hadis ve hadis ilmi ile ilgili çalışmalarıyla ön plana çıkmış bir ilim adamıdır. Muhammed b. Alevî el-Mâlikî'nin uzmanlık alanının hadis olması onun akâid, tefsir, siyer, fıkıh, kelam, tasavvuf gibi diğer ilim dallarında kayda değer eserler bırakmasına engel teşkil etmemiştir. Muhammed b. Alevî el-Mâlikî, ilk eğitimini aile büyüklerinden almış, dönemin önemli âlimlerinin derslerine katılmış, farklı ülke ve üniversitelerde çalışmalarda bulunmuş, Ümmü'l-Kurâ Üniversitesi hadis kürsüsü başkanı olmuştur. Bu sırada Mefâhîm Yecibu en Tüsahhah isimli eserini yazmıştır. Bu eser pek çok dile çevrilmiş ve İslâm âleminde ses getirmiştir. Muhammed b. Alevî el-Mâlikî, bu eserin etkisiyle Mekke'den ayrılıp Endonezya'ya gitmek durumunda kalmıştır. Endonezya'da bulunduğu süre içinde çok sayıda öğrenci yetiştirmiş, yetmişin üzerinde Kur'ân kursu, okul, medrese ile bir üniversitenin açılmasına katkı sağlamıştır. Buradaki faaliyetlerinden dolayı kısa zaman içinde Uzakdoğu'da yüzbinleri aşan talebeleri olmuştur. Mısır, Tunus, Libya, Fas, Cezayir, Moritanya, Suriye, Irak, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelere ilmî seyahatler yapmış, bu ülkelerdeki âlimleri ziyaret etmiş, onlardan icâzet almıştır. Bu seyahatler sayesinde, hadis ilminde uzmanlık alanı olan müselsel hadis ile ilgili araştırma yapma fırsatı bulmuştur. Farklı coğrafyalardaki hadis âlimlerinde bulunan müselsel hadisleri toplayarak, bu konuda otorite haline gelmiştir. Bu itibarla çalışmamızın amacı, Muhammed b. Alevî el-Mâlikî'nin hadis ilmine olan katkılarını araştırmak ve onun ilmî pozisyonunu belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Muhammad b. Alawi al-Maliki is a scholar who came to the forefront with his studies on hadith and hadith methodology. The fact that Muhammad b. Alawi al-Maliki's area of expertise was hadith did not prevent him from leaving significant works in other branches of science such as creed, tafsir, sirah, fiqh, kalam and mysticism. Muhammad b. Alawi al-Maliki received his first education from family elders, attended the lectures of influential scholars of the period, worked in different countries and universities, and became the Head of the Hadith Department of Umm al-Qurra University. Meanwhile, he wrote the book named 'Mefâhîm Yecibu en Tüsahhah'. This work has been translated into many languages and has made a sound in the İslâmic world. Muhammad b. Alawi al-Maliki had to leave Mecca and go to Indonesia under the influence of this work. During his time in Indonesia, he trained many students and opened more than seventy schools, madrasas, Qur'an courses and a university. Due to his activities here, he had hundreds of thousands of students in the Far East in a short time. He made scientific trips to countries such as Egypt, Tunisia, Libya, Morocco, Algeria, Mauritania, Syria, Iraq, Pakistan and India and visited scholars in these countries. Thanks to these travels, he had the opportunity to do research in the field of muselsal hadith, which is his area of expertise in the science of hadith. He became an authority on this subject by collecting the muselsal hadiths found in hadith scholars in different geographies. In this respect, the aim of our study is to investigate the contributions of Muhammad b. Alawi al-Maliki to the science of hadith and to determine his scientific position.