Spor tutkunluğunun yeniden satın alma niyetine etkisi
The effect of sports attention to re-purchasing intention
  1. Tez No: 734315
  2. Yazar: YEŞİM GÖK DİNDAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜÇLÜ ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden satın alma, müşteri memnuniyeti, fıtness kullanıcısı, rekretif zaman, Passion, Compatible Passion, Obsessive Passion, Repeat Purchase, Fıtness Centers, Customer Happines
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Teknolojinin hızlı devinimiyle günümüz dünyasında bireylerin kendilerine ayırdıkları zaman dilimi çoğalmaya başlamıştır. Bireylerin arta kalan zamanlarında hem zihinsel hem bedensel sağlık hali sebebiyle; kültür, sanat, spor vb. gibi rekreatif etkinliklere yöneldikleri görülmektedir. Spor, boş zaman etkinlikleri listesinin üst sıralarında yerini almaktadır. Rekreatif etkinlik içerisinde spor, spor faaliyetleri arasında da fitness merkezleri kullanımı oldukça rağbet görmektedir. Fitness merkezlerine olan bu yoğun talep sonucu sıcak bir rekabet ortamı ortaya çıkmaktadır. Fitness merkezleri de bu sıcak rekabette; müşteri memnuniyeti, müşterinin tüketim alışkanlıkları, bireysel farklılıklar gibi müşterinin tekrar satın alması ve tekrar satın almayı etkileyen nedenler n üzerine önem atfetmektedirler Bu çalışmada, spor tüketicisinin spora olan tutkunluğunun (uyumlu/takıntılı) yeniden satın alma niyeti üzerindeki etkisinin ve farklı bağımsız değişkenlerin sporda tutkunluk ve yeniden satın alma davranışı açısından fark yaratıp yaratmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi İzmir ilinde bulunan fitness merkezlerinden oluşmaktadır. 452'si kadın, 561'i erkek olan ve Fitness merkezlerinde üyelik satın alan toplamda 1013 kişi araştırmamıza gönüllü olarak katılmıştır. Veriler anket yolu ile toplanmıştır. Sporda tutkunluk düzeylerinin belirlenmesi için Vallerand ve arkadaşları (2003) tarafından geliştirlen“Spor'daTutkunluk Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek, uyumlu tutkunluk ve takıntılı tutkunluk olmak üzere iki alt boyut ve 16 maddeden (uyumlu tutkunluk 6 madde, takıntılı tutkunluk 6 madde ve tutkunluk kriteri 4 madde) oluşmakta ve 7'li Likert tipinde değerlendirilmektedir. Ölçeğin Türkçe örneklemi için geçerlik ve güvenirlik çalışması Kelecek ve Aşçı (2013) tarafından yapılmış ve iç tutarlık katsayıları uyumlu tutkunluk alt boyutu için 0.83, takıntılı tutkunluk için 0,78 olarak bulunmuştur. Tekrar satın alma niyeti davranışını ölçmek içinde Parasuraman ve arkadaşları (1988) tarafından geliştirilen ve Bülbül ve arkadaşları. (2012) tarafından Türkçe uyarlanarak geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılan 5'li likert tipinde 6 maddelik ve Cronbach güvenirlik katsayısı 0,87 olarak bulunan“Yeniden Satına Alma”ölçeği kullanılmıştır. Sonuç olarak sporda tutkunluk düzeyinin yeniden satın alma davranışını yordamada anlamlı bir etkisinin olmadığı, memnuniyet seviyesinin yeniden satın alma davranışını anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Spor tüketicilerinin tutkunluk düzeylerinin ve memnuniyet puanlarının; tesisi kullanım zamanı, haftada kullanım sıklığı, kullanım amacı bağımsız değişkenlerinin yeniden satın alma niyeti üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
With the rapid movement of technology, the time period that individuals spare for themselves has started to increase in today's world. In the remaining time of individuals, due to both mental and physical health; culture, art, sports, etc. It is seen that they tend towards recreational activities such as Sports are at the top of the list of leisure activities. The use of sports in recreational activities and fitness centers among sports activities is very popular. As a result of this intense demand for fitness centers, a hot competitive environment emerges. Fitness centers are also in this hot competition; They attach importance to the reasons that affect the customer's repeat purchase and repeat purchase, such as customer satisfaction, customer's consumption habits, individual differences. In this study, it is aimed to examine the effect of sports consumer's passion for sports (adaptive/obsessive) on repurchase intention and whether different independent variables make a difference in terms of sports passion and repurchase behavior. The sample of the research consists of fitness centers located in Izmir. A total of 1013 people, 452 women and 561 men, who purchased memberships in the Fitness Centers, participated in our research voluntarily. The data were collected by means of a questionnaire. The“Passion in Sports Scale”developed by Vallerand et al. (2003) was used to determine the levels of passion in sports. The scale consists of two sub-dimensions, compatible passion and obsessive passion, and 16 items (6 items for compatible passion, 6 items for obsessive passion, and 4 items for the criterion of passion) and is evaluated in a 7-point Likert type. The validity and reliability study for the Turkish sample of the scale was conducted by Kelecek and Aşçı (2013), and the internal consistency coefficients were found to be 0.83 for the congruent passion sub-dimension and 0.78 for the obsessive passion. It was developed by Parasuraman et al. (1988) and Bülbül et al. (2012), a 5-point Likert-type 6-item“Repurchase”scale with a Cronbach reliability coefficient of 0.87 was used. As a result, it has been determined that the level of passion in sports does not have a significant effect on predicting repurchase behavior, and the level of satisfaction significantly predicts repurchase behavior. The passion levels and satisfaction scores of sports consumers; It has been revealed that the independent variables of time of use of the facility, frequency of use per week, purpose of use have a statistically significant relationship on repurchase intention.