أثر السياق وأسباب النزول في فهم آيات الجهاد في القرآن الكريم
Kur'an-ı Kerim'deki cihat hükümlerinin anlaşılmasında vahyin bağlamı ve sebeplerinin etkisi / The impact of context and reasons of revelation in understanding the verses of jihad in the Holy Qur'an
  1. Tez No: 734316
  2. Yazar: ADEM BAAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SAİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Talep Cihadı, Savunma Cihadı, Bağlam, Nüzul Sebepleri, Impact of context, Offensive jihad, Defensive jihad, the reasons of the Revelation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezde, Kur'an-ı Kerim'deki cihat ayetlerini bağlam ve iniş sebepleri ışığında anlamanın önemi ve bunun o ayetleri anlama ve onlardan doğru hükümler çıkarmak üzerindeki etkisi ile ilgili önemli bir konu ele alınmıştır. Zira âyetlerin bir çoğu zikredilen bağlam içinde anlaşılmazsa ve konu bütünlüğüne göre birbiriyle birleştirilmezse yanlış anlaşılabilmektedir. İşte biz bu araştırmamızda bağlam ve sebeb-i nüzûllerin önemini ortaya koyduktan sonra cihadın mahiyeti ve teşrî'inin aşamalarına değindik. Daha sonra savunma cihadı talep cihadını ele aldık. Bunlardan birçok çağdaş âlimin kendinden önceki âlimlerin görüşlerine katılmadığı talep cihadı konusunu genişçe işledik. Her grubun delillerini tartışmaları ile birlikte ortaya koyduk. Sonra Kuran'da Müslümanlar arasındaki savaştan bahseden ayetlerden bahsettik. Ardından cihattan bahseden ayetleri ele aldık ve onları Tevbe suresinden önce inen ayetler ve Tevbe suresinde nazil olan ayetler olmak üzere ikiye ayırdık. Bu ayetlerin tefsirini arz ettikten sonra, bağlamlarını ve nüzul sebebini izah ettik ve bu hususların ilgili ayetlerin doğru anlaşılmasındaki etkisini ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I have studied an important topic related to the understanding of the verses of Jihad in the Noble Qur'an in the light of the context and reasons or occasions of revelation, and its impact on understanding of those verses and deriving correct rulings from them. Because many of these verses can be misunderstood if they are not placed in the context that they were revealed, or not examined all the related verses on together according to the subject's unity and harmony. First of all, in this research I have shown the importance of the context and the reasons and surrounding circumstances of revelation in this matter, then I explained the meaning and reality of Jihad and stages of its legislation, and I mentioned the types of Jihad: defensive jihad and offensive jihad, with an expanded study on the second type in which many contemporary scholars have different view compared to the previous scholars, followed by a discussion of the evidences and arguments of each group. Later on, I have mentioned the verses related to the fighting that occurred between Muslims, and then dealt with the verses that spoke about jihad. However, I divided it into two parts: the verses that were revealed before Surah Al-Tawbah, and the verses that were revealed in Surah Al-Tawbah. After indicating to the brief interpretation of those verses, I explained their context and the reasons of their revelation, and explained its impact on a proper understanding of them.