2014-2019 yıllarında Türkiye'de yayınlanmış İlyada ve Odysseia kitap kapak tasarımlarının Göstergebilimsel analizi
Semiotic analysis of designs of book covering of Iliad and Odyssey published between 2014 and 2019 in Turkey
  1. Tez No: 734408
  2. Yazar: EMRE SARGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR SOĞUKKUYU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kitap Kapak Tasarımı, Grafik Tasarım, Göstergebilimsel Analiz, İlyada, Odysseia, Book Cover Desing, Graphic Desing, Semiotic Analysis, The Iliad, The Odyssey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Süresiz yayın ürünlerinden kitap, yazının icadından, kâğıdın gelişim dönemlerine, matbaanın icadı ile geçmişten günümüze teknolojinin gelişmesiyle birlikte şu anki şeklini almıştır. Bu alandaki çalışmalar kitap üretimini artırarak geliştirmektedir. Kitap kapakları, okurlarıyla iletişim kuran pencerelerdir ve kitabın içeriği hakkında ilk bilgiyi vermektedir. Bu bağlamda önem arz eden kitap kapak tasarımları, sanatçılar tarafından grafik ilke ve elamanlarına bağlı kalınarak yapılmaktadır. İnsanlar çevre ile iletişim kurmuş, gördüklerini kayıt altına alarak kendinden sonra gelenlere bilgi aktarmak amacıyla Neandertaller döneminde başlamıştır. İletişim kurmak amacıyla simgeler icat edilmiştir. Üretilen bu simgeler görme duyusu ile algılanmakta ve yorumlanmaktadır. Yorumlanan bu simgeler bir bilgi haline dönüşmektedir. Tarih boyunca bilgiyi saklama ve aktarma ihtiyacı duyan insanlar, yazıyı icat etmiş ve bu yazıları önce kil tabletlere daha sonra papirüs ve parşömenlere aktarılmıştır. Daha sonra selüloz bazlı kâğıdın icadıyla bilgi aktarımı kolay taşınabilir hale getirilmiştir. Bilgi içeren bu kâğıtların uzun süre dayanması ve korunması için kodeks adı verilen ciltler icat edilmiştir. Yıllar içinde cilt çeşitlerinin ve baskı makinelerinin gelişmesiyle birlikte kitap kapaklarına yazı ve görseller eklenmesi kolay hale gelmiştir. Kitap kapağı, üzerinde tasarım yapılan alanlara dönüşmüştür. Kitap kapak tasarımının temel amacı; okurun, kitap kapağı ile doğrudan ilişki kurması ve kitabın içeriği hakkında ilk bağı kurmasını sağlamaktır. Araştırmanın temel amacı doğrultusunda 2014-2019 yıllarında Türkiye'de yayınlanmış olan İlyada ve Odysseia kitap kapaklarında kullanılan tipografi, görsel öğelerin (fotoğraf, illüstrasyon, çizim), tasarımları göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bu inceleme Ferdinand de Saussure'nin gösterge-gösteren-gösterilenşemaları kullanılarak çözümlenmiştir. Bu araştırmada göstergebilimsel çözümleme ile incelenen kitap kapak tasarımları konu kapsamında yer alan araştırmalara örnek olması ve bu alana katkı sağlaması açısından önem taşıdığı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The book, which is one of the products of non-periodical publication, has taken its current form from the invention of writing to the development periods of paper, with the invention of the printing press and the development of technology from the past to the present. Studies in this area are improving by increasing the production of books. Book covers are windows that communicate with their readers and give the first information about the content of the book. Book cover designs, which are important in this context, are made by artists by adhering to graphic principles and elements. Humans communicated with the environment, recorded what they saw and started in the period of Neanderthals in order to convey information to those who came after them. Icons are invented to communicate. These produced symbols are perceived and interpreted by the sense of sight. These interpreted symbols turn into information. Throughout history, people who needed to store and transfer information invented writing, and these writings were first transferred to clay tablets and then to papyrus and parchment. Later, with the invention of cellulose-based paper, information transfer became easily portable. In order for these papers containing information to last and protect for a long time, volumes called codex were invented. With the development of binding types and printing machines over the years, it has become easy to add text and visuals to book covers, The book cover has turned into areas on which design is made. The main purpose of the book cover design is; It is to enable the reader to establish a direct relationship with the book cover and to establish the first link about the content of the book. In line with the main purpose of the research, the typography, visual elements (photograph, illustration, drawing) designs used in the book covers of Iliad and Odyssey published in Turkey in 2014-2019 were analyzed by semiotic analysis method. This analysis is analyzed using Ferdinand de Saussure's sign-signifier-signified-schemas. In this research, it is predicted that the book cover designs examined with semiotic analysis are important in terms of being an example for the researches within the scope of the subject and contributing to this field.