Mineralizan peptit ilave edilen mineral trioksit agregat'ın (MTA) fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi: In vitro çalışma
Investigation of physical and chemical properties of mineral trioxideaggregate (MTA) which added mineralizing peptide: In vitro study
- Tez No: 734519
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENKHAN BAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mineralizan peptit, mineral trioksit agregat, mikrosertlik, sıkışma dayanımı, Mineralizing peptide, mineral trioxide aggregate, microhardness, compressive strenght
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Mineral trioksit agregat (MTA), üstün biyouyumluluğu ve rejeneratif özellikleri sayesinde günümüzde önemli kullanım alanına sahiptir. Koruyucu ve rejeneratif diş hekimliği uygulamalarında mineralizan peptitlerin kullanımı da güncel yaklaşımlardan biridir. Tez çalışmamızın amacı; dentin tabakası üzerinde sementomimetik tabaka oluşturduğu bilinen mineralizasyon destekleyici peptitin MTA'ya ilavesinin MTA'nın kimyasal ve fiziksel özelliklerine etkilerinin araştırılması ve %15'lik Na2HPO4 ilave edilmiş MTA ile kıyaslanmasıdır. Gereç ve Yöntem: 0.4 mM mineralizan peptit (MPP3), %15'lik Na2HPO4 ve her ikisinin kombinasyonunu içeren likit, MTA tozu ile 1:3 oranında karıştırılarak 3 farklı çalışma grubu elde edildi. Kontrol grubu, MTA'nın distile su ile karıştırılmasıyla hazırlanan örneklerden oluştu. Her gruba, başlangıç ve final sertleşme süresini, mikrosertliği ve sıkışma dayanımını değerlendiren analizler yapıldı. Ayrıca bileşenlerin tanımlanabilmesi için X ışını kırınım faz analizi, örneklerin morfoloji, partikül boyutlarının tespiti için FESEM analizi ve içerdikleri element tespiti için ise EDX analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda, MTA'ya %15'lik Na2HPO4, 0.4 mM MPP3 ve her ikisinin kombinasyonunun eklenmesinin sertleşme süresini kısaltmada etkili olduğu saptanmıştır. Mikrosertlik testi sonuçlarına göre, MPP3 ilaveli grubun diğerlerine oranla anlamlı derecede MTA'nın mikrosertliğini arttırdığı tespit edilmiştir. 28. gün sonunda yapılan sıkışma dayanımı testi sonuçlarına göre, %15 Na2HPO4 ilavesinin diğer gruplara göre MTA'nın sıkışma dayanımını anlamlı derecede düşürdüğü bulunmuştur. XRD, FESEM ve EDX analizlerine göre de mineralizan peptit ilavesinin MTA'nın kimyasal yapısında herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Mineralizan peptitin MTA'ya ilavesinin, MTA'nın kimyasal yapısını olumsuz yönde etkilemeksizin, sertleşme süresini kısalttığı ve mekanik özelliklerini geliştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Mineral trioxide aggregate (MTA), introduced by Torabinejad in the 1990s, has an important area of use today thanks to its superior biocompatibility and regenerative properties. The use of mineralizing peptides in preventive and regenerative dentistry is one of the current approaches. The aim of this study is to investigate the effects of the mineralization supporting peptide known to form a cementomimetic layer on the dentin, on MTA and compare the chemical and physical properties with 15% Na2HPO4 added MTA. Materials and Methods: Liquid containing 0.4 mM mineralizing peptide (MPP3), 15% Na2HPO4 and a combination of both was mixed with MTA powder at a ratio of 1:3 and the effects on the initial and final setting time, microhardness and compressive strength of MTA were investigated. In addition, X-ray diffraction phase analysis was performed to identify the components, EDX analysis was performed for the determination of the morphology and FESEM analysis were done to observe particle sizes of the samples and the elemental determination. Results: In our study, it was determined that the addition of 15% Na2HPO4, 0.4 mM MPP3 and a combination of both solutions to MTA was effective in shortening the setting time. According to the results of the microhardness test, it was determined that the MPP3 added group significantly increased the microhardness of MTA compared to the others. According to the results of the compressive strength test performed at the end of the 28th day, it was found that the addition of 15% Na2HPO4 significantly reduced the compressive strength of MTA compared to the other groups. Due to our XRD, FESEM and EDX analyzes, it was determined that the minaralizing peptide addition did not have any negative effect on the chemical structure of MTA. Conclusions: It has been found that the addition of mineralizing peptide to MTA shortens the setting time and improves its mechanical properties without adversely affecting the chemical structure of MTA.