Kauçuk sektöründe bor içeren alev geciktiricilerin kullanımı
Use of boron-containing flame retardants in the rubber industry
- Tez No: 734818
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA EVCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Engineering Sciences, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Polimer, Kauçuk, Mineral, Dolgu, Alev Geciktirici, Polymer, Rubber, Mineral, Filler, Flame Retardant
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ülkemiz sahip olduğu coğrafi konum sayesinde bor ve rezervleri ile ön plandadır. Yaklaşık olarak 230 çeşit bor bileşiğine sahiptir. Bu çalışmada kullanılan bor türevleri; borik asit, sodyum tetraborat pentahidrat ve sodyum tetraborat dekahidrattır. Bu bileşiklerin ortak özelliği olan alev geciktirici özelliği ele alınmıştır. Bu amaçla yaygın olarak kullanılan alüminyum trihidratın diğer alev geciktiricilere göre maliyeti yüksek olduğu için alternatif hammadde arayışı doğmuştur. Bu çalışmada kauçuklar, alev geciktiriciler ve kauçuktan üretilmiş konveyör bandlar yer almaktadır. Konveyör bandlar taşıyıcı band olarak da adlandırılır. Konveyör bandların çalışma prensibi herhangi bir malzemeyi bir uçtan başka bir uca aktarılmayı sağlamak amacıyla kullanılan bir mekanizmadır. Ekonomik, verimli ve güvenlidir. Konveyör bant kullanımıyla insan faktörü minimize edilerek, hızlı ve güvenli bir şekilde istenilen malzeme nakline olanak sağlar. Konveyör bandlar yer altı ve yer üstü olmak üzere çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Yer altında kullanılan bandlar güvenlik sınıfına uygun ve aleve dayanıklı bandlar olmalıdır. Konveyör bandın üretim aşamasında alev geciktiriciler bu anlamda önemli rol oynarlar. Konveyör band oluşum sürecinde ilk aşama kauçuk formülasyonu oluşturmaktır. Bu formülasyon yaklaşık % 80 oranında kauçuk hammaddesi ve geri kalan % 20‟lik kısımda ise antioksidanlar, plastikleştiriciler, alev geciktiriciler, proses kolaylaştırıcılar vb. gibi hammaddeleri içerir. Alüminyum Trihidrat (ATH) ve bor türevleri katkılı kauçuk hamurlar üretilmiş ve daha sonra konveyör band haline getirilmiştir. Üretilen bu bandlara; Alev Alma Karakteristiği (TS EN 12881-1) ve Aleve Dayanıklılık (TS EN ISO 340) ve Ana Elemanlar Arasındaki Yapışma Tayini (TS EN ISO 252) testleri standartlar referans alınarak uygulanmış ve karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thanks to its geographical location, our country is at the forefront with its boron and reserves. It has approximately 230 kinds of boron compounds. Boron derivatives used in this study; boric acid, sodium tetraborate pentahydrate and sodium tetraborate decahydrate. The flame retardant feature, which is the common feature of these compounds, is discussed. Since the cost of aluminum trihydrate, which is widely used for this purpose, is higher than other flame retardants, a search for alternative raw materials has arisen. In this study, rubbers, flame retardants and conveyor belts made of rubber are included. Conveyor belts are also called conveyor belts. The working principle of conveyor belts is a mechanism used to transfer any material from one end to another. It is economical, efficient and safe. With the use of conveyor belts, the human factor is minimized, allowing the desired material to be transported quickly and safely. Conveyor belts have various usage areas, both underground and above ground. The tapes used underground should be suitable for safety class and flame resistant tapes. In the production phase of the conveyor belt, flame retardants play an important role in this sense. The first step in the conveyor belt formation process is to create a rubber formulation. This formulation is approximately 80% rubber raw material and the remaining 20% contains antioxidants, plasticizers, flame retardants, process facilitators, etc. ATH and boron derivatives added rubber pastes were produced and then turned into a conveyor belt. To these produced bands; Flammability Characteristic (TS EN 12881-1) and Flame Resistance (TS EN ISO 340) and Determination of Adhesion Between Main Elements (TS EN ISO 252) tests were applied and compared with reference to the standards.