Otonom araçların kavşaktan güvenli geçişi için oyun teorisine dayalı bir yöntem
A game theory-based method for the safe passage of autonomous vehicles through intersection
  1. Tez No: 734890
  2. Yazar: ELSHAD RAHİMOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED MİLANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: otonom araçlar, kontrolsuz kavşaklar, 5G teknolijisi, V2X teknolojisi, oyun teorisi, autonomous vehicles, intersections, 5G technology, V2X technology, game theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüzde insan emeğinin minimuma düşürülmesi yönünde bir çok işlerin hayata geçirildiği ve kendi karar verebilen teknolojilerin geliştiği görülmektedir. Ulaşım alanı da şu gelişim akımı ile ilerlemektedir. Otonom araçlar, artık ABD, Çin, İngiltere, Güney Kore, Yeni Zelanda gibi ülkelerde ulaşım, ticari, askeri ve s. alanlarda çokyönlü amaçlar için kullanılmaktadır. İnsan kaynaklı hataları, zaman kayıpları ve doğa kirliliği gibi sorunların düşürülmesi yönünde olağanüstü avantajlar sağlacak olan otonom araçların gelecekte çok sayıda piyasa sunulacaı ve insanlar tarafından tercihedileceği öngörülmektedir. Fakat, günümüzde altyapı ve texnik yetersizlik, güvenlik ve emniyet sorunları, satınalma, ulaşım ve işletme maliyetinin yüksek olması, otonom araçların yaygınlaşmasının önünde zorluklar oluşturmaktadır. Trafik sinyali ve dur işareti kontrolü gibi geleneksel trafik kontrol yöntemleri, literatürde gösterildiği gibi tüm talep seviyeleri için optimal değildir. Son zamanlarda, çok sayıda araştırma çalışması, kavşak kapasitesini artırmak ve dolayısıyla tıkanıklığı azaltmak için Akıllı Ulaşım Sistemi (AUS) uygulamalarını önerdi. Bu çalışmada, kontrolsüz kavşaklarda Kooperatif Adaptif Hız Kontrolü (CACC) sistemleri ile donatılmış otonom araç hareketlerini kontrol etmek için oyun teorisi tabanlı bir algoritma öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Today, it is seen that many works have been implemented in order to minimize human labor and technologies that can make their own decisions are developed. The field of transportation is also advancing with the following development trend. Autonomous vehicles are now used in countries such as the USA, China, UK, South Korea, New Zealand for transportation, commercial, military and p. used for multiple purposes. It is predicted that autonomous vehicles, which will provide extraordinary advantages in reducing problems such as human-induced errors, loss of time and nature pollution, will be offered to many markets in the future and will be preferred by people. However, today, infrastructure and technical inadequacy, security and safety problems, high purchasing, transportation and operating costs create difficulties in front of the widespread use of autonomous vehicles. Traditional traffic control methods, such as traffic signal and stop sign control, are not optimal for all demand levels, as shown in the literature. Recently, numerous research studies have suggested Intelligent Transportation System (AUS) applications to increase intersection capacity and thus reduce congestion. In this study, we propose a game theory-based algorithm to control autonomous vehicle movements equipped with Cooperative Adaptive Cruise Control (CACC) systems at uncontrolled intersections.