Homososyal bir mekan olan kahvehanelerin erkeklik inşasındaki rolü: Adıyaman örneği
The role of coffeehouses, a homosocial space, in male building: The case of Adıyaman
  1. Tez No: 734915
  2. Yazar: HASAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kahvehane, Erkeklik, Hegemonik Erkeklik, Homososyalite, Coffeehouse, Masculinity, Hegemonic Masculinity, Homosociality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ataerkil yapının bir tezahürü olarak nitelendirebileceğimiz homososyal mekânlar erkeklerin ataerkil sosyalizasyonunda ve dolayısıyla ataerkil yapının muhafazasında ve yeniden üretiminde rol oynarlar. Bu nedenle erkekliğin inşasını ve ataerkil yapının yeniden üretimini anlamak açısından homososyal mekânların incelenmesi önemlidir. Bu çalışma homososyal mekânlar olan kahvehanelerin erkekliğin inşasında oynadığı rolleri kahvehane kültürünün yaygın olduğu bir il olan Adıyaman ilindeki kahvehaneler üzerinden incelemektedir. Çalışmanın temel amacı kahvehanenin homososyal ortamındaki günlük/sıradan/rutin deneyim ve pratiklerin erkekliğin inşasında oynadığı rolleri deşifre etmektir. Bu kapsamda dört farklı kahvehanenin müdavimi olan, 22-25 yaş aralığında, eğitimli, düzenli bir işte çalışmayan ve bekâr olan 10 erkek ile derinlemesine mülakat görüşmeleri yapılmıştır. Görüşmelerde erkeklerin kendi erkekliklerini nasıl kurdukları, erkek kimliklerinin içerisini nasıl doldurdukları ve kahvehane müdavimliğinin bunlar üzerindeki etkilerinin ne olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Yapılan görüşmelerden ve sahanın gözlemlenmesinden hareketle üretilen verilerden yola çıkarak kahvehanenin erkeklere erkekçe bir yaşayış alanı sunduğunu söyleyebiliriz. Kahvehaneler bir yandan erkeklikle ilişkilendirilen tüm hal, hareket, tutum ve davranışların yüceltilmesini bir yandan da kadınlar ile ilişkilendiren her şeyin aşağılanmasını yeniden üretmektedir.
Özet (Çeviri)
Homosocial places which we may call a result of a patriarchal structure take role in the patriarchal socialization of men and consequently preservation of patriarchal structure and the reproduction of it. That's why it is important to analyze homosocial places in order to understand the fundamentals of masculinity and reproduction of patriarchal structure. This study examines the roles of coffeehouses that are homosocial places on the construction of masculinity via coffeehouses in the city of Adıyaman where coffeehouse culture is common. The main purpose of this study is to decipher the roles of daily/ordinary/routine experiences and practices which take place in the homosocial environment of coffeehouse. In this extent in-depth interviews with 10 men who are habitue of four different coffeehouse, single, unemployed, educated and between the age of 22-25 has been made. In the interviews, it was tried to determine how men establish their own masculinity, how they fill their male identities and what the effects of being a coffeehouse habitue are on them. Based on the data generated from the interviews and observations of the field, we can say that the coffee house offers men a manly living space. On the one hand, coffeehouses reproduce the glorification of all states, actions, attitudes and behaviors associated with masculinity, and on the other hand, the humiliation of everything that relates to women.