Haber kaynağı olarak sosyal medya kullanım tercihleri: Ekşi Sözlük örneği
Social media usage preferences as a news source: The example of Ekşi Sözlük
- Tez No: 735053
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL ÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Dijital Kültür, Ekşi Sözlük, Gündem Belirleme, Yeni Medya, Social media, Dijital Culture, Ekşi Sözlük, Agenda Setting, New Media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmada, Ekşi Sözlük yazarlarının ve okurlarının Ekşi Sözlük'ü ne amaçla kullandıkları, gündemi takip etmek için hangi haber kaynaklarını tercih ettikleri ve haber kaynağı olarak Ekşi Sözlük'ü nasıl değerlendirdiklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, Prensky'nin dijital yerli ve dijital göçmen kavramlarından yararlanılarak Ekşi Sözlük kullanan iki nesil arasındaki farklılıklar ve benzerlikler araştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde literatür taraması kapsamında yeni medya, sosyal medya, gündem belirleme ve dijital kültür kavramları incelenmiştir. Araştırmada çevrim içi görüşme ve çevrim içi anket yöntemleri beraber kullanılmıştır. Çevrim içi görüşmelere 50 Ekşi Sözlük yazarı, çevrim içi anket çalışmasına ise Ekşi Sözlük yazar ve okurlarından oluşan 203 kişi katılmıştır. Çevrim içi görüşme sonucunda yazarların çoğunluğunun Ekşi Sözlük'ü gündemi takip etmek amacıyla haber kaynağı olarak kullandığı, haber yayma tercihlerinde de sosyal medya ve Ekşi Sözlük'ü tercih ettikleri ancak Ekşi Sözlük'ü alternatif bir haber kaynağı olarak görmedikleri ortaya çıkmıştır. Çevrim içi görüşmeler nesillere göre değerlendirildiğinde dijital yerliler ve dijital göçmenlerin benzer cevapları verdikleri görülmüştür. Ekşi Sözlük'ün alternatif bir haber kaynağı olarak değerlendirilmesi konusunda dijital göçmenlerin yarısının, dijital yerlilerin ise yarısından fazlasının Ekşi Sözlük'ü alternatif bir haber kaynağı olarak görmediği görülmüştür. Çevrim içi anket çalışmasının geneline bakıldığında görüşmeyle benzer sonuçlar elde edilmiştir. Ancak okur ve yazar dağılımında incelendiğinde okurların Ekşi Sözlük'ü daha çok bilgi kaynağı olarak kullandıkları ve siteye daha az sıklıkta girdikleri görülmüştür. Bununla beraber hem okurlar hem de yazarlar Ekşi Sözlük'ü alternatif bir haber kaynağı olarak görmektedir. Çevrim içi anket çalışmasında artan katılımcı sayısı ile beraber dijital yerlilerin Ekşi Sözlük'ü alternatif bir haber kaynağı olarak gördükleri sonucuna ulaşılırken, dijital göçmenlerin konuyla ilgili görüşlerinde radikal bir değişim olmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine why the authors and the readers of Ekşi Sözlük use Ekşi Sözlük, which news sources they prefer to follow the agenda and how they evaluate Ekşi Sözlük as a news source. Also, the differences and similarities between the two generations using Ekşi Sözlük were investigated by using Prensky's digital native and digital immigrant concepts. In the first section of the study, the concepts of new media, social media, agenda setting and digital culture were examined within the scope of literature review. In the research, online interview and online survey methods were used together. 50 Ekşi Sözlük authors participated in the online interviews, and 203 people, consisting of Ekşi Sözlük authors and readers, participated in the online survey. As a result of the online interview, it was revealed that the majority of the authors used Ekşi Sözlük as a news source to follow the agenda, and they preferred social media and Ekşi Sözlük in their news dissemination preferences, but they did not accept Ekşi Sözlük as an alternative news source. When the online interviews evaluated according to generations, it was found that digital natives and digital immigrants gave similar answers. Regarding the evaluation of Ekşi Sözlük as an alternative news source, it was found that half of digital immigrants and more than half of digital natives do not accept Ekşi Sözlük as an alternative news source. In general, the online survey and the online interview results are similar. However, when the distribution of readers and authors are analyzed, it is found that readers use Ekşi Sözlük more as a source of information and visit the web site less frequently. Nevertheless, both readers and authors accept Ekşi Sözlük as an alternative news source. In the online survey study, with the increasing number of participants, it was concluded that digital natives see Ekşi Sözlük as an alternative news source, while there has been no radical change in the views of digital immigrants on the subject.