Sinyalize kavşakta ortalama taşıt gecikme sürelerinin optimizasyonu
Optimizing average vehicle delay times at signalized intersection
- Tez No: 735067
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED MİLANİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sinyalize Kavşaklar, Webster (Ingiliz) yöntemi, PSO, Kavşak Kapasitesive Ortalama Taşıt Gecikmesi, Signalized Junctions, Webster (British) method, PSO, Junction Capacity and Average Vehicle Delay
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kentlerde ve kentler arası yollarda trafik hacminin artması nedeniyle yol ağlarının artmasına sebep olmaktadır. Yol ağlarının artması farklı türlü trafik akımlarının çarpışmasına yol açmaktadır. Bu çarpışmaları önlemek amacıyla eşdüzey ve farklı seviyeli kavşaklar yapılmaktadır. Kavşaklar sinyalize ve sinyalize olmayan kavşaklar olarak düzenlenir. Trafik yoğunluğu fazla olan yollarda sinyalizasyona ihtiyac olmaktadır. Bir kavşağın genel olarak güvenlikten sonrakı en önemli performans kriterlerinden biri ortalama taşıt gecikmeleridir. Kavşağın performansının yükselmesini etkileyen ortalama taşıt gecikmelerinin azaltılmasıdır. Bu tez çalışmasında, Azerbaycanın başkenti olan Bakü ilinde bulunan Badamdar-İsmayıl Qutqaşanlı kavşağı incelenmiştir. Bu kavşaktan elde edilen verilerle Webster yöntemi kullanılarak kavşak analizler yapılmış ve azalizler sonucunda kavşağın devre süresi mevcut devre süresi olarak belirlenmiştir. Bu devre süresine göre kavşağın performans kriterleri kapasite, yeşil süre, kuyruk uzunluğu ve ortalama taşıt gecikmeleri hesaplanmıştır. Sonra parçacık sürü optimizasyon algoritması kullanılarak ortalama taşıt gecikmeleri ve kapasite değeri tahmin edilmiş ve çözümleme sonuçları karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda parçacık sürü optimizasyonu algoritmasıyla hesaplanan ortalama taşıt gecikmeleri ve kavşak kapasite değerleri Webster yöntemine göre en iyi çözümleri vermiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the increase in traffic volume in cities and on interurban roads, it causes an increase in road networks. The increase in road networks causes different types of traffic flows to collide. In order to prevent these collisions, at-grade and different-level intersections are made. The intersections are organized as signalized and non-signalized intersections. Signaling is needed on roads with high traffic density. After safety in general, one of the most important performance criteria of an intersection is average vehicle delays. It is the reduction of average vehicle delays that affect the performance of the intersection. In this thesis, the Badamdar-Ismayil Qutqaşanlı junction in Baku, the capital of Azerbaijan, was examined. With the data obtained from this intersection, intersection analyzes were made using the Webster method and as a result of reductions, the circuit time of the intersection was determined as the current circuit time. According to this circuit time, the performance criteria of the intersection, capacity, green time, queue length and average vehicle delays were calculated. Then, the average vehicle delays and capacity values were estimated using the particle swarm optimization algorithm and the analysis results were compared. As a result of this comparison, the average vehicle delays and intersection capacity values calculated with the particle swarm optimization algorithm gave the best solutions according to the Webster method.